Prizadevni častniki in podčastniki, združeni v OZSČ Hrastnik, vsako leto organizirajo klubsko strelsko tekmovanje s pištolo CZ M-70, popularno imenovano »Čebelica«. Belokranjski častniki se teh tekmovanj redno udeležujemo, tako je bilo tudi letos.

V soboto, 28. avgusta 2021, se je naša ekipa treh Belokranjcev odpravila proti Hrastniku, kjer smo bili zaradi trenutnih razmer »naročeni« točno ob enajsti uri.

Po uvodnih formalnostih smo ob napovedani uri vstopili na strelišče, kjer so nas pod strogim nadzorom vodje tekmovanja Rudija in njegovih pomočnikov že čakale pripravljene »Čebelice«.

Ob zanesljivem vodenju smo pristopili k streljanju pod naslednjimi pogoji:

  • streljanje s pištolo CZ M-70 kalibra 7,65 mm in s strelivom organizatorja;

  • strelska mesta se žrebajo;

  • strelja se 5 strelov poskusno (5 minut) in 10 strelov za rezultat (8 minut);

  • razdalja 25 metrov.

Streljanje je bilo tako hitro in varno izpeljano in že je bilo na vrsti žrebanje dobitkov za vsakega udeleženca, ki ga Hrastničani tradicionalno vsako leto pripravijo. Glavna nagrada žreba je bila letos polavtomatska pištola Tanfoglio Limited Custom v kalibru 9×19 mm.

Sledila je malica, nato pa druženje s sproščenimi pogovori s častniki iz različnih slovenskih občinskih in območnih združenj. Sodniki so medtem že pripravili listo rezultatov in smo si pred odhodom domov lahko ogledali, kako uspešni smo bili.

Še nekaj podatkov o orožju, ki smo ga v soboto uporabili (vir: Wikipedija):

»Pištola Zastava M70 (splošno znana kot CZ M70 ali čebelica) je bila proizvedena v jugoslovanski (danes srbski) tovarni Crvena zastava (danes Zastava Arms). Proizvodnja omenjenega modela se je odvijala v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja (1970). Orožje je bilo namenjeno osebni oborožitvi Jugoslovanske milice (policije) in nekaterih pripadnikov Jugoslavanske armade (povečini častnikov). Razvoj pištole je temeljil na vojaškem tipu pištole M57 (Jugoslovanska verzija Tokareva TT). Pištolski ustroj je bil pomanjšan in prilagojen manjšemu in šibkejšemu naboju 7,65 mm Browning (.32 ACP) ali 9 mm kratki (.380 ACP). Omenjena naboja sta za današnje standarde nekoliko prešibka, vendar sta bila v tistem času najbolj razširjena službena kalibra.«

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič