Člani OZSČ Bela krajina imamo v letnem načrtu dela zapisano tudi kondiciranje z vojaškim orožjem. Letošnjo jesen smo izvedli kondiciranje s strelskim tekmovanjem, ki smo ga združili z jesenskim kostanjevim piknikom, na katerega so bili povabljeni tudi družinski člani.

V soboto, 2. novembra 2019, smo se zjutraj zbrali pri domu Planinskega društva Metlika na Krašnjem vrhu. Po zboru smo se odpravili – nekateri peš, drugi pa z avtomobili – na bližnje strelišče strelskega kluba »Sokol«. Tu so naši tovariši že pripravili vse potrebno za kondiciranje, vključno z zavarovanjem strelišča.

Po uvodu predsednika OZSČ, stotnika Antona Krašovca, je podrobna navodila za varno rokovanje z orožjem podal vodja streljanja, podpolkovnik Anton Šuklje. Po spoznavanju z orožjem – pištolo 9 mm – smo lahko pristopili k strelskemu tekmovanju prijavljenih udeležencev.

Ob izvrstni organizaciji in vodenju streljanja je le-to potekalo hitro in brez zastojev. Ko je bilo streljanje pri koncu, se je »skujalo« še vreme in začelo je deževati. Urno smo pospravili strelišče in se napotili na izhodišče – v planinsko kočo na Krašnjem vrhu.

Tu so prizadevni člani OZSČ ob pomoči planincev že pekli kostanj in prijateljsko druženje se je ob komentiranju strelskega kondiciranja in ob pokušanju letošnjega mošta začelo.

Sledila je slovesna razglasitev treh najboljših strelk in treh strelcev. V nadaljevanju je seveda sledila belokranjska pečenka, nato pa še pesem ob harmoniki glasbenika Andreja Bajuka. S svojim prihodom je dal poudarek sobotnemu dogodku metliški župan Darko Zevnik s soprogo.

V prijetnem vzdušju se je kar prehitro zmračilo in odpravili smo se proti domu z obljubo, da moramo na ta način združiti prijetno s koristnim še kdaj.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Peter Golobič, Fotografije: Anton Krašovec.