Slovenski častniki, združeni v OZSČ Bela krajina, vsako leto načrtujemo, organiziramo in izvedemo strelsko kondiciranje v Kanižarici pri Črnomlju. Tudi letos smo izvedli streljanje s pištolo velikega kalibra in z malokalibrsko puško.

Letošnji strelski dogodek smo izvedli v soboto, 13. aprila 2019, na strelišču prijateljskega Kluba praktičnega streljanja iz Črnomlja, v bližnji Kanižarici. Na usposabljanje z orožjem se nas je v oblačnem in hladnem vremenu zbralo dvajset članov OZSČ Bela krajina.

Po predstavitvi današnjega urjenja, uvodnih napotkih in navodilih za ravnanje z orožjem s strani predsednika OZSČ, st. Antona Krašovca, in vodje streljanja, ppk. Antona Šukljeta, smo najprej pristopili k streljanju s pištolo kal. 9 mm, v stoječem položaju, na razdalji 15 metrov. Ob nujnih varnostnih ukrepih in dobri organizaciji je streljanje potekalo tekoče, rezultati so bili dobri.

V nadaljevanju smo se spoznali še z dolgocevnim orožjem – z malokalibrsko puško. Z njo smo se pomerili na razdalji 50 metrov v ležečem položaju. Rezultati streljanja z MK puško so bili še boljši in strelsko kondiciranje smo lahko zaključili v načrtovanem času.

Sledil je pregled orožja in urejanje strelišča, nato pa smo izvedli analizo streljanja s predstavitvijo rezultatov. Proglašeni so bili tudi najboljši trije strelci kondiciranja: najboljši je bil st. Branko Kobetič, sledila pa sta ppk. Anton Šuklje in st. Anton Krašovec. Vsem trem so bile podeljene simbolične nagrade.

Po strelskem kondiciranju smo se zbrali na zasluženi malici v gostišču Štajdohar v Kanižarici, kjer smo v prijetni družbi prijateljev izvedli še neformalno analizo današnjega streljanja.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič.