V soboto, 2. septembra 2021, sta se v Posavju odvila kar dva strelska dogodka: na strelišču Zakov nad Senovim so člani Občinskega združenja slovenskih častnikov Krško organizirali tekmovanje s pištolo velikega kalibra in z avtomatsko puško, OZSČ Brežice pa je na strelišču Globoko organiziralo strelsko tekmovanje s pištolo Arex. Strelci iz OZSČ Bela krajina smo se udeležili obeh tekmovanj.

Na poti v Posavje se je članom belokranjske ekipe pridružil tudi naš predsednik, stotnik Anton Krašovec, član predsedstva ZSČ in regijski koordinator ZSČ Dolenjske.

Najprej smo se napotili na strelišče Zakov, kjer so nas na strelskem tekmovanju za memorial Albina Bogolina sprejeli gostoljubni tovariši iz OZSČ Krško. Po zajtrku in uvodnem nagovoru predsednika OZSČ Krško, stotnika Branka Slivška, smo pristopili k streljanju s pištolo Češka zbrojovka CZ 75 Shadow 9 x 19 mm, na razdalji 15 metrov.

V nadaljevanju pa smo se pomerili še z avtomatsko puško Zastava M.70.AB2 kalibra 7,62 x 39 mm (Kalašnikov) na razdalji 50 metrov.

Tekmovalci – bilo nas je 35 – smo prišli iz območnih in občinskih združenj slovenskih častnikov Novo mesto, Bela krajina in Krško, iz OZVVS Krško, ZZB KO Senovo, DPS Senovo in SEVER Posavje.

Posamezno je s 177 krogi prvo mesto osvojil Jure Pogačnik Ajdič iz OZSČ Novo mesto, ekipno pa je s 506 krogi zmagala ekipa OZSČ Novo mesto.

Svojo »posavsko turnejo« smo Belokranjci nadaljevali ob zeleni Savi čez Brestanico, Krško in Artiče v Globoko, kjer je potekalo strelsko tekmovanje za prehodni pokal s pištolo Arex Zero 1 9×19 mm na 25 metrov.

Tu nas je pozdravil predsednik OZSČ Brežice, višji vodnik Borut Suša. Ob našem prihodu se je tekmovanje že približevalo koncu, zato smo hitro prišli na vrsto in smo opravili še to sobotno obveznost. Ogledali smo si lahko tudi več tipov pištol Arex, ki so bile prikazane v sklopu tega tekmovanja.

Po opravljenem streljanju so nam prijateljski gostitelji postregli še z malico in polni lepih vtisov smo se popoldne vrnili domov, v Belo krajino.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič