Člani Območnega združenja slovenskih častnikov Bele krajine smo se na svojem rednem letnem zboru sestali v soboto, 24. februarja 2018, v Metliki.

Z intoniranjem himne in še z dvemi domoljubnimi pesmimi nas je pozdravil domači oktet »Janževo« in že smo začeli z uradnim delom letošnjega zbora. Najprej je člane združenja, še posebej pa goste, pozdravil naš predsednik Anton Krašovec. Letos so se poleg članov našega združenja udeležili še predstavniki belokranjskih občin, predstavniki nekaterih prijateljskih združenj ZSČ, predstavniki Slovenske vojske, predstavniki drugih domoljubnih organizacij in naši prijatelji iz hrvaške Karlovške županije. Kot poseben gost pa se je našega zbora udeležil predsednik ZSČ, general dr. Alojz Šteiner.

V nadaljevanju zbora sta oba predsednika podelila pisno priznanje, dve bronasti medalji ter častni znak ZSČ za sodelovanje.

Sledila so poročila o lanskem delu združenja. Kljub bogatemu programu dela so bili naši načrti izpolnjeni.

Sprejeli smo tudi program dela za letošnje leto in ob tem ugotovili, da bomo za njegovo izpolnitev, predvsem na področju vojaško-strokovnega delovanja, morali krepko zavihati rokave.

Besedo so dobili tudi naši gostje, ki so poudarili, da si takega sodelovanja želijo tudi v bodoče.

Po zaključenem zboru je sledilo predavanje generala dr. Šteinerja z naslovom »Slovenska vojska med tranzicijo in transformacijo – bo obstala?«. Prisotni smo zanimivemu in aktualnemu predavanju pozorno prisluhnili.

Kot običajno je na koncu sledilo prijetno druženje ob prigrizku in pijači, saj tém za razgovore ni zmanjkalo.

This slideshow requires JavaScript.

 

Besedilo in fotografije: Peter Golobič