Častniki in podčastniki, združeni v Območno združenje slovenskih častnikov Bele krajine, smo letos že devetnajstič organizirali in izvedli tradicionalni spust častnikov po reki Kolpi. Istočasno je bil to tretji mednarodni spust, saj je bil kot krovni dogodek Zveze slovenskih častnikov izveden skupaj s hrvaškimi častniki, ki so organizirani v »Hrvatskom časničkom zboru« (HČZ).

Spust v dveh državah smo izvedli v soboto, 12. avgusta 2017. Start spusta je bil letos na kamp prostoru Jankovič – Stari pod pri Adlešičih v Beli krajini, cilj pa je bil na kopališču Pravutina na Hrvaškem, nasproti slovenskega Krasinca.

Deževno jutro ni obetalo nič dobrega, ravno nasprotno – deževalo je vedno močneje. Kljub temu je potekalo zbiranje udeležencev, malica, pozdravni nagovori, v pričakovanju izboljšanja vremena. Okrog enajstih pa je dež le toliko oslabel, da smo se odločili za spust. Ker so se nekateri prijavljeni zaradi slabega vremena odločili, da se bodo rajši udeležili zanimivega avtobusnega izleta po Beli krajini, smo odpluli s samo sedmimi plovili.

Kakor hitro smo bili na Kolpi, nas je minila zaskrbljenost nad vremenom in z vriski in petjem smo zapluli proti prvi postaji – kopališču v Fučkovcih. Do tam pa smo morali »peš« premagati kar nekaj jezov. To nam ni bilo težko, saj je bila reka Kolpa veliko toplejša od ozračja.

Na omenjeni »postaji« smo imeli malico in počitek, dež pa je ponehal in naše razpoloženje je bilo vedno boljše. Veliko nas je zaplavalo v topli Kolpi in že smo nadaljevali naš spust.

Kmalu smo v daljavi zagledali most Krasinec – Pravutina. Na zadnjem jezu naše poti smo čolne potegnili na suho, jih pospravili in odšli na bližnje športno igrišče, kjer so nam prijatelji s hrvaške strani Kolpe pripravili zaključno prireditev, na kateri seveda ni manjkalo tradicionalne pečenke in rujne kapljice.

V sončnem popoldnevu je kmalu napočil čas za slovo, seveda z obljubami, da se naslednje leto zopet srečamo na Kolpi.

Kot vsako leto, smo se tudi letošnjega spusta udeležili častniki iz različnih OZSČ, hrvaški častniki pa so bili pretežno iz Karlovške županije. S svojo prisotnostjo nas je počastil predsednik ZSČ, generalmajor dr. Alojz Štejner, ter podpredsednik HČZ, polkovnik Stanislav Linić, še posebej pa smo bili veseli tudi petčlanske ruske ekipe na čelu z vojaškim atašejem.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič.

Link do HČZ>>>>>

 

3.međunarodni susret KOLPA-KUPA 2017.

This slideshow requires JavaScript.