Zveza borcev za vrednote NOB (v nadaljevanju ZB) Semič je v sodelovanju z ZB Dolenjske Toplice v soboto, 29.4.2023, organizirala slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju in ob 80. obletnici ustanavljanja Slovenskih partizanskih radijskih delavnic Stare Žage – Nova Gora – Črmošnjice. Na slovesnost smo bili povabljeni tudi belokranjski častniki. S praporom našega območnega združenja smo se v lepem številu odzvali na vabilo.

Na prireditvenem prostoru pri gasilskem domu Črmošnjice sta nas s pozdravnim govorom nagovorila županja občine Semič, gospa Polona Kambič in župan občine Dolenjske Toplice, gospod Franci Vovk. Oba sta poudarila pomen partizanskih radijskih delavnic za NOB in tudi za bodoči razvoj Slovenije.

Osrednji govornik pa je bil zgodovinar in poslanec Državnega zbora, dr. Martin Premk. Slavnostni govornik je orisal delovanje partizanskih delavnic in širše dogajanje v času narodno-osvobodilnega boja v Sloveniji. Dogajanje pred osemdesetimi leti pa je povezal tudi z aktualnim dogajanjem v naši domovini.

Slovesnost je lepo povezoval bogat kulturni program, ki so ga pripravili kulturniki iz obeh občin – iz Semiča in iz Dolenjskih Toplic.

Po slovesnosti je sledil ogled fotografske razstave v gasilskem domu, nato pa je v lepem spomladanskem vremenu ob malici sledilo tovariško druženje udeležencev sobotne slovesnosti.

 

Besedilo:         Peter Golobič

Fotografije:     Bojan Jakša in Hermina Golobič