OOZB za vrednote NOB Metlika je v spomin na odhod XIV. divizije na Dolnjem Suhorju pri Metliki tudi letos, v soboto, 14. januarja, pripravila spominsko slovesnost. Policijsko veteransko društvo SEVER Dolenjska in Bela krajina pa je tradicionalno organiziralo spominski pohod z Gornje Lokvice čez Dragomljo vas na Suhor. Pohoda smo se udeležili tudi člani Območnega združenja slovenskih častnikov Bela krajina. V prijetnem vzdušju med potjo smo se ustavili v Dragomlji vasi, kjer so nas gostoljubni domačini pričakali s pijačo in prigrizkom. Nato smo pot nadaljevali na Suhor.

Praporščaki in zastavonoše so postavili svečani postroj pri spomeniku ob cesti, kjer so predstavniki ZB za vrednote NOB in metliške občine položili cvetje. Sledila je sama spominska slovesnost – najprej so nas pozdravili predstavniki ZB in županja občine Metlika, ga. Martina Legan Janžekovič. Sledil je slavnostni govor vojaškega analitika, upokojenega polkovnika Milana Gorjanca. V svojem govoru je podrobno orisal zahtevno pot XIV. divizije na Štajersko in njen pomen za celotno narodnoosvobodilno gibanje na Slovenskem:

Vodstvo slovenskega osvobodilnega gibanja se je namreč z namenom, da bi pospešilo razmah osvobodilnega gibanja, da bi vojaško in politično trdneje povezalo vse slovensko ozemlje in da bi izkoristilo možnosti za mobilizacijo na Štajerskem, odločilo na Štajersko poslati eno najmočnejših in najboljših enot slovenske narodnoosvobodilne partizanske vojske – XIV. divizijo. Pohod le-te se je začel 6. januarja 1944, ko je 1.112 dobro oboroženih borcev in bork v hudi zimi krenilo s Suhorja pri Metliki na 310 km dolgo in mesec dni trajajočo pot čez Hrvaško proti Štajerski. Enota je v noči na 7. februar pri Sedlarjevem prestopila Sotlo. V bojih z okupatorskimi enotami je divizija izgubila skoraj polovico borcev, veliko pa je bilo tudi ranjenih.

Slavnostni govornik je poudaril, da bi se zaradi vloge XIV. divizije gotovo morala ena od enot Slovenske vojske imenovati po njej.

Po slovesnosti, ki jo je obogatil bogat kulturni program z recitacijami, petjem in glasbo, smo se v suhorskem gasilskem domu ob prigrizku in pijači zadržali v prijetnih razgovorih z znanci iz raznih koncev Slovenije.

Besedilo:         Peter Golobič

Fotografije:      Bojan Jakša, Hermina Golobič