Udeleženci spominske slovesnosti »Vranov let 2019« smo v soboto, 28. septembra 2019, na Otoku pri Metliki s svojo prisotnostjo počastili spomin na humanitarno dogajanje v času II. svetovne vojne. Poleti 1944 se je namreč s pomočjo slovenskih partizanov iz nemškega taborišča v Ožbaltu v Dravski dolini rešilo približno sto zavezniških ujetnikov. Z nesebično pomočjo partizanov in slovenskega prebivalstva so prehodili preko 250 kilometrov čez okupirano Slovenijo in se s partizanskega letališča na Otoku rešili v Južno Italijo.

Na letošnji prireditvi nas je najprej pozdravil metliški župan Darko Zevnik, sledil pa je slavnostni govor novega predsednika ZZB za vrednote NOB, Marijana Križmana.

V bogatem spremljajočem kulturnem programu so nastopili Ženski pevski zbor DU Metlika, učenci OŠ Podzemelj, recitatorka Jožica Kapele in ansambel Andreja Bajuka.

Letošnje spominsko dogajanje je obogatil mariborski tekač Robert Kereži, ki je v štirih dneh pretekel celotno dolgo pot Ožbalt – Gornji Grad – GEOSS – Otok.

Spominske prireditve smo se udeležili tudi člani OZSČ Bela krajina, nekateri smo se pridružili četrtemu spominskemu pohodu zadnje etape Vranovega leta v svobodo od Semiča do Otoka. S svojo prisotnostjo je udeležence prireditve počastil tudi predsednik naše organizacije, generalmajor dr. Alojz Steiner.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič.