SL2Letos mineva 72 let od tragične smrti legendarnega partizanskega poveljnika Franca Rozmana – Staneta. V čast njegovemu spominu je bila v ponedeljek, 7. novembra 2016 na Lokvah pri Črnomlju spominska svečanost, na kateri smo se spomnili narodnega heroja – poveljnika slovenske partizanske vojske.

Kljub neprijaznemu vremenu se je pri spominskem obeležju v bližini vasi Lokve zbralo veliko ljudi, ki smo se prišli poklonit spominu na komandanta Staneta, ki je tu ob preizkušanju novega angleškega minometa dobil hudo rano, zaradi katere je še istega dne preminil v partizanski bolnici v Kanižarici pri Črnomlju. Na dan slovesnosti je skupino pohodnikov tako spominska pot vodila iz Kanižarice na Lokve.

Ob pestrem kulturnem programu in ob polaganju cvetja in sveč nas je na Lokvah pozdravila črnomaljska županja Mojca Čemas-Stjepanovič, slavnostni govor pa je imel predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Tit Turnšek.

S svojim praporom smo se svečanosti udeležili tudi člani OZSČ Bela krajina. K spominskemu obeležju smo položili sveče in se tako poklonili spominu legendarnega poveljnika.

 Besedilo: Peter Golobič

Fotografije: Janez Škrinjar

SL SL1 SL3 SL4 SL5 SL6