Državljani Slovenije smo tudi letos svečano obeležili naš državni praznik – 25. oktober, Dan suverenosti. Na ta dan pred osemindvajsetimi leti je namreč našo mlado državo zapustil zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade. Letošnjo osrednjo slovesnost so na sam praznični dan v petek, 25. 10., pripravili na Vrhniki.

V lepem, skoraj poletnem vremenu, smo se belokranjski častniki skupaj z veterani vojne za Slovenijo odpeljali čez Gorjance, kjer so se nam pridružili še prijatelji iz Novega mesta in Trebnjega.

Udeleženci osrednje proslave smo se na Vrhniki zbrali v telovadnici osnovne šole, pred katero so se na slovesnost že pripravljali praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij, med njimi tudi praporščak ZSČ. Prireditveni prostor se je hitro napolnil in slovesnost se je lahko začela. Po pozdravnem nagovoru vrhniškega župana je sledil slavnostni govor člana osamosvojitvenega predsedstva Republike Slovenije, našega rojaka dr. Dušana Pluta. Spregovoril je o dogajanju pred osemindvajsetimi leti, seveda pa se ni izognil tudi aktualnim dogajanjem v Sloveniji in svetu.

Proslava se je nadaljevala z bogatim multimedijskim programom, ki so mu ton dajale predstavitve dogodkov iz osamosvojitvene vojne na Vrhniki, za glasbeno popestritev pa so poskrbeli pevci ob spremljavi orkestra Slovenske policije.

Po zaključeni proslavi so nas gostoljubni Vrhničani v šotoru pogostili z malico in kar prehitro smo se morali posloviti in se odpeljati na svoje domove širom po Sloveniji.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič.