Belokranjski častniki smo se v nedeljo, 1. oktobra 2017, udeležili spominske prireditve »Vranov let 2017« na Otoku pri Metliki. S tem smo počastili spomin na dogodke v vojnem letu 1944. Poleti tega leta se je namreč s pomočjo slovenskih partizanov iz nemškega ujetništva v Ožbaltu ob Dravi rešilo približno sto zavezniških vojakov, ki so se s pomočjo partizanov in slovenskega prebivalstva podali na nevarno 250 kilometrsko pot preko okupirane Slovenije do partizanskega letališča na Otoku pri Metliki. Od tu so jih zavezniška letala prepeljala na varno v Južno Italijo.

Slovenci so med II. svetovno vojno sredi okupirane Evrope na različne načine rešili kar 812 zavezniških letalcev, kar je močno odmevalo med zavezniki.

Na letošnji prireditvi nas je ob bogatem kulturnem programu najprej nagovoril metliški župan g. Darko Zevnik, nagovorila pa sta nas tudi veleposlanica Velike Britanije ga. Sophie Honey in ameriški veleposlanik g. Brent Hartley. Osrednji govornik pa je bil predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar, ki je tudi uradno odprl stalno tematsko razstavo »Ponovno rojeni«. V nadaljevanju sta nam zgodovinske dogodke predstavila še predsednik društva Vranov let Eduard Vedernjak in soavtor razstave dr. Blaž Torkar.

Zadnja etapa pohoda rešenih zaveznikov leta 1944 je potekala od Semiča do Otoka, zato smo se nekateri člani OZSČ Bele Krajine v spomin na takratne dogodke v sklopu prireditve letos že drugič podali po tej poti.

Tudi letos se je same prireditve na Otoku udeležilo lepo število slovenskih častnikov, na čelu s predsednikom Zveze slovenskih častnikov, generalmajorjem dr. Alojzom Šteinerjem.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič

This slideshow requires JavaScript.