Na prekrasen zgodnjejesenski dan se je v soboto, 25. septembra 2021, v spominskem parku na Otoku pri Metliki odvila tradicionalna prireditev »Vranov let«. Otok ob Kolpi je ciljna točka mednarodne spominske poti zavezništva, imenovane Vranov let.

Kot prejšnja leta smo tudi letos obudili spomin na rešitev 87 zavezniških letalcev iz nemškega ujetništva v Mariboru avgusta 1944. Le-ti so s pomočjo partizanov in zavednih Slovencev ubežali s prisilnega dela na železniški progi pri Ožbaltu v Dravski dolini. Na svoji preko 250-kilometrski poti rešitve čez Pohorje, Štajersko, Zasavje in Dolenjsko so prispeli na osvobojeno belokranjsko ozemlje v Semič. Od tu pa jih je čakal še zadnji del pohoda do partizanskega letališča na Otoku pri Metliki, od koder so jih zavezniška letala odpeljala v osvobojeno južno Italijo in naposled domov.

Udeležence prireditve je najprej pozdravil župan občine Metlika Darko Zevnik, sledil pa je slavnostni govor predsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo, generalmajorja v pokoju Ladislava Lipiča. V nadaljevanju sta Marijan Križman, predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije in Borut Likar, predsednik pokrajinskega sveta ZB za vrednote NOB Dolenjske in Bele krajine, podelila srebrno plaketo ZZB za vrednote NOB Milanu Travnikarju, predsedniku ZB za vrednote NOB Metlika in podpredsedniku društva Vranov let.

Tudi letošnjo prireditev je povezoval bogat kulturni program, v katerem so nastopili pevci, recitatorji in glasbeniki iz metliške občine. Poseben poudarek pa so prireditvi dali tudi številni zastavonoše in praporščaki.

Na prireditveni prostor so tudi letos prispeli pohodniki, ki so na ta dan prehodili zadnjo etapo spominske poti zavezništva od Semiča do Otoka, belokranjski častniki pa smo na prireditvi sodelovali s svojim svečanim praporom.

Besedilo: Peter Golobič, fotografije: Bojan Jakša.