V sklopu sodelovanja Slovenske vojske (SV) in Zveze slovenskih častnikov (ZSČ) so se na obisku v Beli krajini od četrtka do petka (6. in 7. oktobra 2016) mudili pripadniki Teritorialnega polka 72. brigade  SV, ki domuje v vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu.

IMG_0801Iz Novega mesta so pripadniki SV v sončno Metliko prispeli v četrtek zjutraj. Tu smo jih pričakali predstavniki OZSČ Bela krajina in Planinskega društva Metlika. Po uvodnih pripravah smo se skupaj lotili najzahtevnejšega dela dvodnevnega obiska: pohoda na 542 metrov visok Krašnji vrh. Pot nas je vodila po planinski stezi skozi sadovnjake, vinograde in gozdove do prvega počivališča v bližini Slamne vasi. Ker ob poti raste kar nekaj kostanjevih dreves, smo spotoma nabrali tudi nekaj tega jesenskega darύ narave.

Pot smo nadaljevali do Bojanje vasi, nad katero nas je pričakal predsednik OZSČ Bela krajina Anton Krašovec z malico in pijačo. V nadaljevanju poti smo se ustavili še pri zanimivem naravnem pojavu – čez 50 metrov globokem breznu Pečenjevka ter pri izviru Orehovec. Odtod pa ni bilo več daleč do našega cilja – Krašnjega vrha.

Pri planinski postojanki PD Metlika nas je pozdravil župan občine Metlika Darko Zevnik, po obveznem fotografiranju  pa smo sedli h kosilu, ki so ga pripravili pripadniki SV.

Po kosilu je bil čas za športne aktivnosti, ki so trajale kar ves popoldan: kegljanje, balinanje, vzpon na razgledni stolp, vzpon po zavarovani plezalni poti in prosto plezanje na tako imenovani »Čopov steber«.

V vmesnem času so Belokranjci pripravili tradicionalno belokranjsko pojedino: jagnje na ražnju. Ob odlični večerji z domačo kapljico je kar prehitro nastopila noč, vendar o utrujenosti še ni bilo sledu. Po različnih večernih aktivnostih je bilo končno le treba h počitku v spalnem delu planinske postojanke.

V petek zjutraj so gostje iz vojašnice Franca Uršiča hitro in vestno vse pospravili in pozajtrkovali. Nato so se poslovili od gostiteljev in se napotili proti Radovici in naprej.

Čas našega druženja je minil v pristnem prijateljskem duhu, kar je še bolj utrdilo naše medsebojne vezi. V OZSČ Bela krajina se veselimo nadaljnjega tvornega sodelovanja s pripadniki SV.

 

Besedilo in fotografije: Peter Golobič

IMG_0803_a IMG_0804 IMG_0805 IMG_0810 IMG_0818 IMG_0820