Pomembna postavka v vsakoletnih programih združenj slovenskih častnikov je sodelovanje s Slovensko vojsko (SV). Tako smo si v torek, 9. junija 2020, lahko ogledali del vojaške vaje SV »Preskok 2020« v Kanižarici pri Črnomlju.

Na širšem območju Slovenije se namreč že od 24. aprila odvija navedena vaja. Težišče se je začelo na Kočevskem, nadaljuje se na Dolenjskem in v Beli krajini, vaja pa se bo zaključila na Štajerskem 19. junija. Značilnosti letošnje vaje so naslednje: čas načrtovanja je bil izredno kratek; to je najdaljša vaja v zgodovini SV; izvaja se izven vadišč SV (izvaja se kar v 59 slovenskih občinah); izvedba vaje je v pogojih Covid-19; sodeluje celotna struktura sil SV (2.500 pripadnikov); vaja je mednarodna; vaja upošteva nove NATO strategije za realno obrambo Republike Slovenije.

SV je v Beli krajini nastanjena v Bazi Kanižarica, kjer smo se med drugimi ogleda udeležili predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij iz raznih koncev Slovenije. Tu nas je sprejel poveljnik pehotnega polka iz sestava 72. brigade SV. Po uvodnem nagovoru smo bili povabljeni na poveljniško mesto, kjer so nam predstavili samo vajo in njene značilnosti. Ker smo bili v zaprtem prostoru (poveljniškem šotoru), so tu veljali strogi ukrepi proti Covid-19. Po predstavitvi smo si ogledali še operativni center.

V nadaljevanju so nam predstavili še bojna in transportna vozila, ki jih enota uporablja. Ob tem smo imeli priložnost srečati enoto, ki se je v popolni bojni opremi ravnokar vrnila s terenske vaje.

Nato smo si z vodenjem ogledali foto razstavo o življenju in delu enote na terenih Jugovzhodne Slovenije. Na koncu pa so nas povabili še na vojaško kosilo v jedilnici baze Kanižarica.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič