Ob letošnjem prazniku – Dnevu upora proti okupatorju, sta se v Beli krajini zvrstili kar dve osrednji prireditvi, ki smo se jih udeležili tudi častniki, združeni v OZSČ Bela krajina.

V torek, 24. aprila zvečer, so Zveza borcev za vrednote NOB Semič, Teritorialni polk 72. brigade Slovenske vojske iz vojašnice Franca Uršiča v Novem mestu in Kulturni center Semič organizirali svečano prireditev v semiškem Kulturnem centru. Najprej sta nas nagovorila županja občine, Semič ga. Polona Kambič, in predsednik ZB za vrednote NOB Semič, g. Drago Mohar. Sledila je tudi podelitev priznanj za prizadevno delo v cilju ohranjanja vrednot NOB.

V nadaljevanju prireditve pa je za kulturni užitek poskrbel Big band Orkestra Slovenske vojske, ki je na odru semiškega kulturnega centra izvedel zanimiv, razgiban in prijeten celovečerni koncert.

Dan pozneje pa se je v črnomaljskem kulturnem domu odvijala druga osrednja občinska prireditev v počastitev Dneva upora. S svojim nagovorom nas je pozdravila črnomaljska županja, ga. Mojca Čemas Stjepanovič, v nadaljevanju pa so bila podeljena priznanja najbolj prizadevnim članom ZB za vrednote NOB.

Sledila je multimedijska predstava z naslovom Partizanski miting, ki nas je spomnila na partizansko kulturno ustvarjanje na osvobojenem ozemlju Bele krajine.

Po prireditvi pa smo si v črnomaljskem kulturnem domu ogledali likovna dela učencev osnovnih šol ob letošnjem Svetovnem dnevu beguncev.

Člani OZSČ Bela krajina smo si ob slovesu čestitali ob Dnevu upora in ob predstoječem 1. maju – prazniku dela.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič.