V spomin na rešitev preko sto zavezniških ujetnikov pred 72 leti je bila v nedeljo, 25. septembra letos, na Otoku pri Metliki osrednja spominska slovesnost. V lepem številu smo prireditve, kot vsako leto, udeležili tudi člani OZSČ Bela krajina.

Na slovesnosti smo podoživeli 280-kilometrsko pot, ki so jo zavezniški vojaki – večinoma iz Velike Britanije, Avstralije in Nove Zelandije – v štirinajstih dneh prehodili od Ožbalta v Dravski dolini, preko Pohorja, Savinjske doline, Zasavja in Dolenjske, v osvobojeno Belo krajino. Z letališča ob Kolpi so jih zavezniki prepeljali na jug Italije, od koder so se vrnili na svoje domove. Vse to brez pomoči partizanov, kurirjev in naklonjenega slovenskega prebivalstva na celotni poti ne bi bilo mogoče.

Zadnja etapa poti zaveznikov je bila od Semiča do Otoka. Zato smo jo nekateri člani ZSČ ob nedeljskem dogodku tudi prehodili. Upamo, da bo prerasla v pohodniško pot ob slovesnosti »Vranov let« v naslednjih letih.

Mednarodna pot zavezništva tako povezuje kraje, skozi katere so bili rešeni ujetniki prepeljani v svobodo. Na tej poti se je rojevalo zavezništvo med ljudmi in narodi, ki traja še danes in predstavlja temelj in zgled za spoštovanje, prijateljstvo in miroljubno sožitje med narodi.

Na nedeljski prireditvi na Otoku smo ob priložnostnem kulturnem programu prisluhnili slavnostnemu govorniku, predsedniku vlade dr. Miru Cerarju, metliškemu županu Darku Zevniku ter veleposlanikoma Velike Britanije in ZDA, o poti zavezništva pa je spregovoril predsednik društva Vranov let Edvard Vedernjak.

V prekrasnem vremenu je spomin na humane dogodke izpred več kot sedmih desetletij dal pečat našemu tokratnemu druženju.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič

Vranov let 2016_6 Vranov let 2016_5 Vranov let 2016_4 Vranov let 2016_3 Vranov let 2016_2 Vranov let 2016_1 Vranov let 2016_7