Član območnega združenja slovenskih častnikov Bela krajina (v nadaljevanju OZSČ) Alfonz Baškovič je zbiratelj vojaške opreme in orožja in ima v vasi Praproče v semiški občini spoštljivo zbirko orožja in ostale vojaške opreme. Predsedstvo OZSČ se je na pobudo nekaterih članov odločilo, da si v letu 2023 omenjeno zbirko ogledamo, ogled pa združimo z orientacijskim pohodom z Vrtače pri Semiču v Praproče in nazaj. Svojo odločitev smo uresničili v soboto, 18. februarja 2023.

Navedenega dne smo se ob osmi uri zjutraj zbrali na Turistični kmetiji Simonič – P’č na Vrtači pri Semiču, kjer so nas pričakali z zajtrkom za lažjo pot. Večina udeležencev je bilo iz OZSČ Bela krajina in družinskih članic, posebej pa smo bili veseli pohodnikov iz OZSČ Novo mesto in OZSČ Brežice. Po zboru in uvodnih nagovorih se nas je 40 napotilo proti Prapročam – čez vas Vrtača, mimo vasi Oskoršnica in čez gozd mimo vasi Omota dalje proti Prapročam. Iz samega naselja Praproče smo se strmo vzpeli med vinogradi na naš cilj – domačijo zbiratelja Alfonza Baškoviča. Za petkilometrsko pot s posameznimi orientacijskimi točkami smo skupaj porabili uro in pol.

Na domačiji Baškovič so nas prijazno pričakali. Razdelili smo se v dve skupini in si ogledali res bogato zbirko našega člana. Le-ta nas je presenetil z odličnim poznavanjem eksponatov in njihove zgodovine, seznanil pa nas je še z mnogimi drugimi podatki. Častniki smo bili navdušeni nad prikazanim orožjem, s katerim smo se pred mnogimi leti srečali pri služenju v JLA in pozneje v Teritorialni obrambi.

Pred domačijo zbiratelja smo poskusili tudi njegovo kapljico, manjkala pa ni tudi tradicionalna belokranjska pogača.

Po ogledu muzejske zbirke, ki je trajal uro in pol, smo se napotili nazaj na naše izhodišče na Vrtači pri Semiču, vendar pa smo izbrali drugo pot – iz Praproč skozi gozd na Štrekljevec, nato pa čez Podreber na Vrtačo.

Na izhodišču, ki je bilo tudi cilj pohoda, nas je pričakal gospodar Janez Simonič – P’č z družino. Prijazno nas je povabil v domačijo, kjer smo si najprej pogasili žejo, nato pa so nam postregli kosilo. V prijetnem vzdušju je kar prekmalu prišel čas za zaključek našega druženja.

Ugotovili smo, da je bila sobotna vojaško-strokovna aktivnost koristna za vse nas: na ne pretežkem orientacijskem pohodu v lepem pred-spomladanskem vremenu in ob ogledu neprecenljive zbirke za častnike zanimivih eksponatov.

 

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

 

Besedilo:         Peter Golobič

Fotografije:     Hermina in Peter Golobič