Letos je od 9. septembra dalje v Sloveniji in na Hrvaškem potekala mednarodna vojaška vaja »Takojšen odgovor 2016«, v kateri so sodelovali pripadniki desetih evropskih držav in ZDA. V torek, 20. 9. 2016, so v Novem mestu pripravili dinamično predstavitev sodelovanja Slovenske vojske in posebnih policijskih enot pri obvladovanju migracij, v Cerkljah ob Krki pa so pripravili še prikaz delovanja v primeru množične nesreče. Dinamično vajo na obeh lokacijah smo si ogledali tudi člani OZSČ Bela krajina.

Po teoretičnem uvodnem delu, v katerem so predstavili samo vajo, smo si na terenu ogledali del, katerega podmena je bil prihod migrantov in njihov sprejem, pri katerem se je razstrelil samomorilski napadalec, dva oborožena terorista v bližnji okolici pa so obvladali kosovski vojaki s pomočjo posebne policijske enote, vključena pa je bila tudi slovenska enota policije. Le-ta je tudi z vodnim topom razstrelila nahrbtnik z razstrelivom enega od razoroženih teroristov, sicer pa naj bi bilo v vaji ranjenih osem ljudi, ki so jih s helikopterjema Slovenske vojske (SV) prepeljali v Vojašnico Jerneja Molana v Cerklje ob Krki.

Tudi nas – opazovalce – so z avtobusi odpeljali v Cerklje, kjer smo si v drugem delu vaje ogledali sprejem ranjencev v vojaško terensko bolnišnico Role 2. V sami bolnišnici smo si lahko ogledali opremo le-te in delo zdravstvenega osebja z ranjenci, oboje je na nas naredilo močan vtis.

Častniki, ki smo si ogledali vajo, smo bili enotnega mnenja, da so taki ogledi dobro organiziranih in izvedenih vaj še kako koristni za vzdrževanje naših vojaških veščin in za seznanjanje z novostmi na tem področju.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič

IMG_0728 IMG_0725 IMG_0723 IMG_0720 IMG_0719 IMG_0718 IMG_0716 IMG_0714 IMG_0711 IMG_0709 IMG_0734