V sredo, 10. oktobra 2018, smo se belokranjski častniki skupaj z veterani vojne za Slovenijo napotili na osrednjo proslavo ob 50. obletnici ustanovitve Teritorialne obrambe Slovenije.

V Ljubljani smo se zbrali na Trgu republike, srečanje z znanci-častniki iz vse Slovenije je bilo nadvse prijetno. Tu nas je pozdravil in nagovoril predsednik Državnega zbora, g. Dejan Židan. Po nagovoru smo oblikovali pohodno kolono z orkestrom slovenske policije na čelu, sledili smo mu praporščaki in vsi ostali pohodniki.

Kolona se je ob taktih koračnic vila mimo stavbe slovenskega parlamenta, čez Ajdovščino in Bavarski dvor na gospodarsko razstavišče (GR) za Bežigradom. Tu nas je pričakal predsednik naše Zveze, generalmajor dr. Alojz Steiner.

Napolnili smo veliko dvorano GR in svečani program se je kmalu začel. Najprej nas je pozdravil in nagovoril predsednik ZVVS, generalmajor Ladislav Lipič, slavnostni govornik pa je bil predsednik države in vrhovni poveljnik, Borut Pahor. Obema smo zbrano prisluhnili. Celotno prireditev pa je prežemal res lep priložnostni umetniški kulturni program.

Po prireditvi smo se še nekaj časa zadržali v prijetnem tovariškem druženju in vse prehitro je prišel čas za odhod na naše domove po vsej domovini.

Belokranjski častniki smo soglasno ugotovili, da je bila osrednja proslava še kako pomembna za ohranitev spomina na dni, ko smo se usposabljali kot pripadniki slovenske teritorialne obrambe in še posebej na dni, ko smo skupaj branili in obranili obstoj osamosvojene države Slovenije.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič.