V drugi polovici letošnjega maja se je zvrstilo kar nekaj dogodkov, v katerih smo sodelovali člani Območnega združenja slovenskih častnikov Bela krajina.

V soboto, 21. maja, smo se skupaj z novomeškimi častniki udeležili spominskega pohoda »Pekre 2022«, s čimer smo obudili spomin na pekrske dogodke leta 1991. Pohod je potekal iz Peker v Vojašnico generala Maistra in nazaj. Sledil je drugi del naše ekskurzije – odpeljali smo se proti mejnemu prehodu Šentilj, kjer so nam domači častniki predstavili dogodke iz leta 1991, ko so tu potekali oboroženi spopadi s takratno JLA.

Od 24. do 26. maja pa smo belokranjski častniki organizirali zanimivo in poučno strokovno ekskurzijo v Vukovar, Beograd in Novi Sad, katere se je udeležilo kar 48 članov OZSČ in družinskih članov.

Najprej smo obiskali mesto-heroj Vukovar, kjer smo si z lokalnim vodičem ogledali znamenitosti in spominska obeležja iz Domovinske vojne. V Vukovarju smo si najprej ogledali muzej obleganega mesta, kjer nam je brigadir Čavar predstavil boje za Vukovar ter trpljenje ljudi v obleganem mestu. Turistični vodnik Vjedran Nadovski, ki je bil tudi sam poveljnik branilcev Vukovarja, pa nam je razkazal mesto in množična grobišča Ovčara, povzpeli pa smo se tudi na obnovljeni vodni stolp. Mesto je sedaj lepo in skoraj v celoti obnovljeno.

Sledila je vožnja v  glavno mesto Srbije – Beograd, kjer smo se nastanili v hotelu. Drugi dan smo po zajtrku začeli z ogledom znamenitosti v Beogradu: hram Sv. Save, Kalemegdan z vojaškim muzejem, prižgali smo svečo na grobu Edvarda Rusjana – pionirja letalstva, stadion Rajko Mitić (stadion CZ) in Avalo z novim, 204 metre visokim stolpom.

Tretjega dne pa smo najprej obiskali Hišo cvetja na Dedinju, nato pa smo se odpeljali v Novi Sad in v spremstvu lokalne vodičke spoznali Petrovaradinsko trdnjavo ter  zgodovino njene gradnje in pomen trdnjave v obrambi proti Turkom. Popoldne pa je sledil povratek proti Beli krajini z vmesnim postankom in ogledom samostana Novo Hopovo.

V soboto, 28. maja pa smo bili prisotni kar na dveh dogodkih. V Novem mestu se je odvijal Dan odprtih vrat vojašnice Franca Uršiča. Dneva sta se udeležila dva naša člana, ki sta tudi poskrbela za ustrezno predstavitev našega združenja. Ob tem sta postavila panoje, ki prikazujejo dejavnost belokranjskega OZSČ.

V Karlovcu na Hrvaškem pa je tega dne potekalo 20. mednarodno srečanje starodobnih vojaških vozil v Republiki Hrvaški – belokranjski častniki se srečanj redno udeležujemo. Tako je bilo tudi letos, ko nas je pot vodila po frontni liniji med rekami Kolpa, Mrežnica in Dobra. Ob tej priložnosti so stekli tudi konkretni pogovori o letošnjem mednarodnem spustu Kolpa-Kupa 2022.

This slideshow requires JavaScript.

 

Besedilo:         Anton Krašovec, Peter Golobič

Fotografije:      Jože Šmid, Bojan Jakša