Na podlagi sprejetega programa dela za leto 2022 je Predsedstvo OZSČ Bela krajina sprejelo sklep, da se v soboto, 23. aprila 2022, za vse člane OZSČ izvede orientacijski pohod ob delu državne – schengenske meje.

Namen in cilji orientacijskega pohoda je s strokovnim vodenjem in predavanjem so bili naslednji:

  • orientacija v razgibanem predelu deloma rečnega brega in deloma gozda,
  • ogled varovalne ograje in njen namen ščitenja ilegalnih prehodov,
  • ogled naravnih znamenitosti.

Vremenska napoved za soboto ni bila najbolj obetavna, vendar se nas je kljub temu zjutraj kar 23 (še dva člana pa sta se nam pridružila pozneje) zbralo v kampu Lindič v Gorenjih Radencih ob Kolpi, ki smo ga določili za zbirno mesto našega spomladanskega pohoda. Po uvodnem nagovoru predsednika OZSČ stotnika Antona Krašovca in informacijah s strani vodje pohoda podpolkovnika Antona Šukljeta smo se s kombiji odpeljali čez Sinji vrh in Damelj na startno mesto pohoda v Kotu pri Damlju.

V Kotu pri Damlju – najjužnejši slovenski vasi – nam je vodja tukajšnjega policijskega okoliša predstavil delo policije s posebnim poudarkom na problematiki nelegalnih prehodov migrantov preko schengenske meje na tem področju. Na začetku pohoda smo se ustavili še pri bližnji obeleženi najjužnejši točki naše domovine.

Pohod se je nadaljeval v smeri zaselka Breg. Vodja policijskega okoliša in vodja pohoda sta nas spotoma opozarjala na pomembnosti in zanimivosti ob poti. Na določenem področju nas je od Kolpe ločevala panelna ograja, spet drugje smo lahko videli odvržene predmete, ki so kazali na mesta prehodov migrantov. Videti pa je bilo tudi sveže sledi dela novega prebivalca tega področja – bobra.

Na pohodu po kanjonu Kolpe smo se ustavili pri naravni znamenitosti Kobiljača – to je kraška jama, v kateri izvira zelo kratek potok, pritok reke Kolpe.

Po približno treh urah smo prišli na našo zbirno točko v Gorenjih Radencih, ki je bila tudi cilj sobotnega pohoda. Tu smo v kampu Lindič prisluhnili še informacijam z vojaško-strokovnega področja o problematiki varovanja državne meje in izkušnjah z migranti, ki nam jih je podal pripadnik enote Slovenske vojske, ki na tem področju pomaga policistom. Sobotno aktivnost smo zaključili s kratko analizo.

Sledilo je kosilo v jedilnici kampa Lindič, ob katerem smo izmenjali svoje vtise tega dne, nato pa smo se iz Poljanske doline odpravili domov, v druge kraje Bele krajine.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič