Člani OZSČ Bela krajina smo si v programu aktivnosti za leto 2022 zadali tudi kar nekaj nalog s področja pohodništva, orientacije in spoznavanja zgodovine. Tako smo v soboto, 19. marca 2022, izvedli orientacijski pohod po severnem delu semiške občine.

 

V soboto zjutraj smo se zbrali v Gorenjcih, kjer smo se okrepčali z zajtrkom, nato pa smo se z avtobusom odpeljali proti Rožnemu dolu. Spotoma smo zavili na Bajer, kjer stoji redek spomenik tudi tehnične kulture – železniško vodno črpališče z velikim zajetjem. Tu je bila med okupacijo tudi italijanska postojanka, ki so jo leta 1942 partizani uspešno napadli. Naš član, domačin Ciril Zorn, nam je predstavil zanimivo zgodovino tega kraja.

Pot smo z avtobusom nadaljevali do občinske meje Semič – Novo mesto pri Gornjih Lazah, od koder smo pot nadaljevali peš. Pri spomeniku v vasi Gornje Laze nam je naš član stotnik Drago Mohar predstavil tragično pot 1. belokranjske čete, ki se je končala na tem mestu.

Dalje nas je pot ob spoznavanju tega robnega dela Bele krajine vodila proti vasi Pribišje, od koder je po kratkem oddihu sledil vzpon do čebelarske koče Draškovec, kjer smo se podprli z izdatnim »vojaškim« toplim obrokom.

Pohod smo nadaljevali na Smuk (547 m), kjer je bila ustanovljena 1. belokranjska četa. Po kratkem oddihu s kavo nas je pot vodila le še navzdol. Ustavili smo se še pri domovanju našega člana stotnika Martina Henigsmana, na čigar hiši stoji spominska plošča tajnega skladišča orožja iz obdobja slovenskega osamosvajanja. Gospodar nam je postregel s pijačo, saj je bil spomladanski dan res topel. Sledil je še povratek na izhodiščno točko pri okrepčevalnici Pod staro lipo v Gorenjcih.

Tu smo po analizi sobotnega pohoda sedli h kosilu, sledilo pa je še krajše druženje.

Za logistično podporo pohoda se prav lepo zahvaljujemo našemu članu, poročniku Dušanu Bezku iz Semiča.

 

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo:         Peter Golobič

Fotografije:      Silvo Turk