OZSČ Bele krajine je v svoj Program dela za leto 2017 med vojaško-strokovne dejavnosti uvrstilo tudi orientacijski pohod ob delu državne – schengenske meje.

Ta pohod smo belokranjski častniki organizirali in izvedli v soboto, 15. aprila 2017. Udeležilo se nas je kar 26 pohodnikov: najštevilčnejši smo bili častniki, pridružili pa so se nam tudi veterani vojne za Slovenijo, pripadniki Slovenske policije, planinci in družinski člani.

Kljub slabemu vremenu smo se ob dogovorjeni jutranji uri zbrali na izhodišču – pri lovski koči nad Jugorjem pri Metliki. Tu je vodenje pohoda prevzel član predsedstva naše OZSČ podpolkovnik Anton Šuklje. Krenili smo v gozd po zastavljeni trasi Vahta – Radmanka – Jurmanove trave – Štula – Grabik – Brezovica.

Kljub občasnemu dežju nam volje ni zmanjkalo, sami smo kmalu ugotovili, da ima naš vodnik poleg vojaških tudi obilo lovskih izkušenj s tega področja, saj nam je predstavil veliko zanimivosti iz daljne in bližnje preteklosti.

Spotoma smo si oddahnili in povedrili ob lovskem objektu visoko v gozdu, nato pa smo svojo pot nadaljevali proti cilju.

Med potjo, ki je bila na vso moč zavita in orientacijsko zahtevna, smo prišli do »tromeje« med novomeško in metliško občino ter med sosednjo Hrvaško. Med pogovorom smo skozi gozdove kar na lepem stopili pred lovsko brunarico »Pri štirni«. Tu so nas pričakali tovariši – častniki s tipično belokranjsko malico: pečenim odojkom in belokranjsko kapljico.

Po malici in oddihu smo pot nadaljevali in kmalu smo zagledali strehe v vasi Brezovica, ki je bila naš današnji cilj, katerega smo s postanki vred dosegli v šestih urah.

V Brezovici, kjer je schengenska meja še posebej zavita in »razdrobljena«, je sledila še kratka analiza pohoda in že smo hiteli proti domu.

Ocenjujemo, da je bil orientacijski pohod po zahtevnem delu schengenske meje s sosednjo Hrvaško uspešen in se že veselimo naslednje etape, ki bo na vrsti drugo leto.

 

Besedilo in fotografije: Peter Golobič

 

This slideshow requires JavaScript.