Območno združenje slovenskih častnikov Bela krajina (OZSČ) ima že dolgoletno izredno dobro bilateralno sodelovanje s Hrvaškim častniškim zborom Karlovške županije, s Karlovačkim počasnim vodom ZNG-91 in z veteranskim društvom iz Ozlja.

Tako smo se v soboto, 25. maja 2024, udeležili tudi 22. mednarodnega srečanja starodobnih vojaških vozil v Karlovcu in ogleda krajev najhujših spopadov v hrvaški domovinski vojni.

Zgodovinski postroj »Karlovački počasni vod ZNG-91« je 25. maja 2024 izpeljal že 22. mednarodno srečanje starodobnih vojaških vozil, s katerimi je udeležence srečanja popeljal po bojnih položajih – po Poti spomina 91-95.

Udeleženci smo se zbrali na parkirišču pri hotelu Lana Korana in kopališču na reki Korana v Karlovcu, kjer smo si ogledali makete vojne tehnike ter zbirko orožja »Risov« iz Skrada.

Po uvodnih pozdravih predsednika organizacijskega odbora Darka Bratića, gradonačelnika Karlovca Damirja Mandića ter županje Karlovačke županije Martine Furdek Hajdin se je formirala kolona starodobnih vozil z udeleženci in krenila v smeri Belaj – Barilović – Budačka Rijeka – Moteško selo – Generalski Stol – Belavići ob reki Mrežnici – Duga Resa in nazaj v Karlovac.

Med potjo smo se seznanili s kraji kjer so potekali boji v hrvaški domovinski vojni. Ravno to območje je bilo strateškega pomena zaradi najožjega dela Hrvaške – le 33 km – med Bosno in Slovenijo, njegovo zavzetje pa bi Hrvaško razdelilo na pol.

To območje je poraščeno in redko naseljeno in je primerno za živinorejo. Pri naselju Točak smo si ogledali proizvodnjo sirov in jih tudi pokusili, v Srednjem Poloju pa farmo goveda Angus, katere proizvode in še posebej zorjeno meso prodajajo v najelitnejše evropske restavracije z Michelinovo zvezdico.

V društvenem domu Generalski Stol nad reko Mrežnico pa so udeležence postregli s kosilom. Tu je sledila tudi podelitev zahval voznikom starodobnikov ter zahvala udeležencem z željo, da se ponovno srečamo prihodnje leto. Na srečanje je udeležence povabil pobudnik in organizator teh srečanj, naš dolgoletni prijatelj – neutrudljivi brigadir v pokoju Dubravko Halovanić.

Tako kot na predhodnih srečanjih, je bilo tudi to prijetno, polno doživetij, prijetnih druženj in novih poznanstev in gotovo se ga udeležimo tudi prihodnje leto.

Besedilo in fotografije: Anton Krašovec