Belokranjski častniki se vsako jesen srečamo na tradicionalnem kostanjevem pikniku. Le-tega združimo z vojaško-strokovno dejavnostjo – večinoma s spoznavanjem z lahkim pehotnim orožjem in z izvedbo strelskega tekmovanja. Tako je bilo tudi letos.

V soboto, 23. oktobra 2021, smo se zjutraj zbrali pri planinski koči PD Metlika v najvišjem naselju metliške občine – na Krašnjem vrhu. Poleg članov belokranjske organizacije in nekaterih družinskih članov so se na naše vabilo odzvali tudi trije častniki iz OZSČ Krško, skupaj nas je bilo trideset. Po zajtrku nas je pozdravil predsednik OZSČ Bela krajina, stotnik Anton Kraševec in nam predstavil današnji program z varnostnimi napotki.

Sobotno jutranje vreme res ni bilo obetavno, vendar od zastavljenega načrta nismo odstopili in smo se takoj, ko se je dež nekoliko unesel, odpeljali na strelišče, medtem pa so udeleženke poskrbele, da je bil kostanj narezan in pripravljen za popoldanski piknik.

Strelsko tekmovanje smo predvideli pod naslednjimi pogoji: streljanje s pištolo kalibra 9×19 mm na razdalji 15 metrov v tarčo 50×50 cm s tremi poskusnimi streli in desetimi za oceno.

Kljub temu, da smo zaradi dežja strelsko tekmovanje morali za kratek čas prekiniti, je le-to ob vodenju stotnika Branka Kobetiča potekalo gladko, hitro in brez težav.

V nadaljevanju so se nam pridružile tudi strelke in opravile »ognjeni« del sobotne obveznosti. Po zaključenem tekmovanju smo se družno odpeljali na izhodišče na Krašnji vrh.

Tu so bili predstavljeni rezultati strelskega tekmovanja in razglašeni najboljši trije, ki so prejeli priložnostne medalje. Med strelkami je bila najboljša mladinka Lea Bezek, sledili pa sta ji Anica Velše in Darinka Gračan. Med strelci pa je bil najboljši Slavko Kovačič iz OZSČ Krško, sledila pa sta Anton Krašovec in Silvo Turk iz OZSČ Bela krajina.

Sledilo je prijetno druženje ob tradicionalni belokranjski pečenki, pokusili pa smo tudi letošnji pridelek častnikov-vinogradnikov.

Prizadevni člani OZSČ so zunaj že pekli kostanj in naše druženje ob prijetnih pogovorih – oglasila pa se je tudi harmonika in pesem – se je nadaljevalo ob kostanju in moštu.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič