Belokranjski častniki smo doslej izvedli že devetnajst spustov po rekah Kolpi in Lahinji. Letošnji spust v soboto, 11. avgusta 2018, pa je bil jubilejni – dvajseti po vrsti – zato je imel obeležje krovnega dogodka Zveze slovenskih častnikov, istočasno pa je bil četrti mednarodni pod nazivom Kolpa-Kupa 2018.

Za letošnji dogodek se je iz Slovenije prijavilo kar 190 udeležencev, od tega 102 za čolnarjenje. Za spust smo predvideli del od metliškega kopališča do točke, kjer reka Kolpa preneha biti mejna reka – v bližini vasi Rakovec.

V vremensko nič kaj obetavnem jutru, ki pa se je nadaljevalo v idealen dan za spust, smo se častniki, družinski člani, prijatelji in gostje z obeh strani mejne reke, zbrali na metliškem kopališču v bližini mejnega prehoda. Tu so nas organizatorji z obeh strani Kolpe pogostili z zajtrkom. Ob pozdravih s prijatelji z vseh koncev Slovenije in iz Karlovške županije na Hrvaškem smo si lahko ogledali tudi fotografsko predstavitev delovanja belokranjskih častnikov.

Medtem so pripadniki Slovenske vojske iz vojašnice Franca Uršiča v Novem mestu ter drugi izposojevalci čolnov le-te dostavili na start. Po intoniranju slovenske himne, po kulturnem programu in po nagovorih predsednika OZSČ Bela krajina, Antona Krašovca, predsednika HČZ Karlovške županije, Igorja Majetića, in metliškega župana, Darka Zevnika, smo se tisti udeleženci, ki smo se odločili za čolnarjenje, razporedili po posameznih čolnih, ostale pa so trije voditelji iz OZSČ Bela krajina povedli k avtobusom, pripravljenim na »kopenski« izlet.

Po nestrpnem pričakovanju je le napočil čas za start. Veličasno je bilo videti, kako so raznobarvna plovila zaplula pod metliški most, ki povezuje Slovenijo in Hrvaško.

V veselem vzdušju smo zapluli mimo vasi Rosalnice, Radoviči in Želebej in ob neizbežnem škropljenju z mimovozečimi posadkami ter ob previdnih prehodih preko jezov smo kar prehitro pripluli pod vas Božakovo, kjer je bil predviden postanek za malico. Tu smo se ustavili na naravnem otočku – kopališču in večina udeležencev spusta je na tem lepem kraju s kopanjem poskusila toplo Kolpo.

Po malici in krajšem oddihu smo spust nadaljevali proti našemu cilju pri Rakovcu.

Po prispetju na cilj smo zaradi ozkega izhoda čoln za čolnom izvlekli na kopno, sledilo je nalaganje čolnov na vozila in preoblačenje, nekateri pa so se hote ali nehote še enkrat okopali v topli reki.

Sledil je povratek z avtobusi na start spusta, ki je bil istočasno prireditveni prostor – na metliško kopališče.

Med našim plutjem pa so si tisti udeleženci dogodka, ki se niso udeležili potovanja po Kolpi, z našimi tremi vodniki ogledali nekatere belokranjske zanimivosti, letos vse v občini Semič. Obiskali so zasebno zbirko orožja in vojaške opreme našega člana Alfonza Baškoviča v Prapročah pri Gradniku. Svojo pot so nadaljevali na prelep izvir rečice Krupe in v njegovo okolico, tretja točka pa je bil ogled muzeja – partizanske bolnice Topolovec na Črešnjevcu pri Semiču. V Metliko so se vrnili polni lepih vtisov iz doslej večini neznanih belokranjskih kotičkov.

Na prireditvenem prostoru so nas pričakali domačini z neizbežno belokranjsko pečenko in rujno kapljico, saj smo bili okrepitve že kar potrebni. Druženje se je nadaljevalo s priložnostnim kulturnim programom in nagovori prirediteljev in uglednih gostov: predsednikov sosednjih častniških združenj z obeh strani Kolpe, predsednika ZSČ, dr. Alojza Steinerja, predstavnika ameriškega veleposlaništva v Ljubljani in še nekaterih udeležencev. Sledil je še zabavni program z glasbo, najmanj utrujeni so tudi zaplesali.

Kar prehitro je prišel čas za slovo – člani najbolj oddaljenih združenj so se morali kar kmalu posloviti, za njimi pa tudi ostali, vendar vsi z besedami: kmalu se zopet srečamo!

Tudi letošnji osrednji dogodek belokranjskih častnikov, ki je potekal pod vodstvom krovne organizacije, se je končal srečno in brez posebnih težav. Belokranjski častniki se zahvaljujemo predvsem krovni organizaciji – Zvezi slovenskih častnikov, stanovskim prijateljem iz Hrvatskega časničkega zbora Karlovačke županije in vsem drugim, ki so kakorkoli prispevali k uspešni izvedbi tega lepega dogodka.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič.