Vsako jesen se v Beli krajini zvrsti kar nekaj slovesnosti, ki se jih člani OZSČ Bela krajina udeležimo – predvsem nosilci svečanih uniform in praporščaki s praporom ZSČ. Tudi letos je bilo tako.

V nedeljo 28. oktobra ob 11. uri dopoldne je potekala slovesnost ob dnevu spomina na mrtve v spominskem parku pri Belokranjskem muzeju v Metliki. Slovesnosti smo se udeležili člani OZSČ Bela krajina v uniformah in z našim praporom.

Na praznični 31. oktober sta bili organizirani kar dve svečanosti: ob 10. uri se je začela svečanost na črnomaljskem Gričku. S svojim praporom smo se spominske prireditve udeležili tudi častniki.

Popoldne ob 13. uri pa je bila organizirana svečanost v spomin padlim borcem 1. belokranjske čete v vasi tragedije na Gornjih Lazah v semiški občini. Tudi tu smo bili prisotni častniki v svečanih uniformah in z našim praporom.

V sredo 7. 11. ob 11. uri pa smo se belokranjski častniki zopet srečali na Lokvah pri Črnomlju, kjer je potekala spominska svečanost pri spomeniku legendarnemu partizanskemu poveljniku Francu Rozmanu – Stanetu, ki se je tu smrtno ponesrečil pred 74. leti. Tudi tu smo se s praporom na čelu zbrali častniki, člani OZSČ Bela krajina.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič.