Častniki, podčastniki in vojaki, združeni v OZSČ Bela krajina, smo tudi v programu dela za letošnje leto 2021 dali ustrezen poudarek izobraževanju članstva. Ker pa nam letošnje razmere ne dopuščajo izvedbe predvidenih oblik le-tega, smo se morali danim okoliščinam ustrezno prilagoditi.

Predsedstvo Zveze slovenskih častnikov nas je tako za torek, 20. aprila 2021, povabilo k strokovnemu predavanju z naslovom »Kibernetska obramba«. Predavanje je potekalo preko aplikacije »Zoom« navedenega dne od 18. do 20. ure. Udeležili smo se ga tudi člani belokranjske častniške organizacije.

Predaval je dr. Uroš Svete, direktor Uprave za informacijsko varnost Republike Slovenije. Uprava je v Republiki Sloveniji pristojni nacionalni organ za informacijsko varnost, ki deluje kot organ v sestavi Ministrstva za javno upravo.

Predavatelj je najprej predstavil osnovne pojme o kibernetski varnosti, informacijski varnosti in organiziranosti na tem področju v Republiki Sloveniji.

Kibernetska obramba je nenehna tekma s kriminalci, ki izsiljujejo z napadi onemogočanja delovanja v digitalnem okolju. Napadalci na kibernetsko varnost pa so lahko tudi druge skupine, ki lahko delujejo celo v interesu nekaterih držav.

Računalniških napadov in groženj je vedno več in napadalci so vedno bolj pretkani. Zlasti podjetja si ne smejo privoščiti, da postanejo žrtve računalniških nepridipravov, saj so s tem močno prizadeti njihovi prihodki in ugled.

Dr. Svete je opozoril, da ima kibernetska obramba tako vojaške kot civilne razsežnosti, kar pomeni, da sta zato potrebna celovit politični pristop in tesno sodelovanje med vojaškimi in civilnimi deležniki.

Dveurno spletno predavanje je s pozdravom udeležencev zaključil predsednik Zveze slovenskih častnikov, generalmajor dr. Alojz Šteiner.

 

Besedilo:                     Anton Kambič, Peter Golobič

Fotografije:                 Anton Krašovec