BELOKRANJSKI ČASTNIKI NA PRIREDITVI OB DNEVU TERITORIALNEGA POLKA 72. BRIGADE SLOVENSKE VOJSKE

V torek, 4. oktobra 2016, je Teritorialni polk 72. brigade Slovenske  vojske, ki domuje v vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu, praznoval svoj dan. Na praznovanje so povabili tudi člane OZSČ Bela krajina, ki smo se vabilu z veseljem odzvali.

Po uvodnih taktih slovenske himne nas je najprej pozdravil poveljnik Teritorialnega polka, polkovnik Vasilije Maraš. V svojem nagovoru se je svojim sodelavcem – pripadnikom polka zahvalil za vestno in predano delo.

V nadaljevanju je poveljnik podelil medalje in zahvale najzaslužnejšim pripadnikom enote. Med njimi je bilo kar nekaj Belokranjcev, ki službujejo v tej enoti.

Nato je za govorniški pult stopil brigadir Franc Koračin, poveljnik 72. brigade SV. Poudaril je, da je ponosen na polk, ki danes praznuje, saj je le-ta uspešen in sledi svojemu poslanstvu.

Majorka Andreja Kapušin, ki je prireditev povezovala, nas je nato povabila k ogledu filma, za katerega je Miran Zupančič posnel prispevke in jih povezal v film. V filmu smo lahko sledili vsem pomembnejšim dogodkom v teritorialnem polku, ki so se zvrstili v zadnjih dvanajstih mesecih: podelitev bojnega prapora enoti, delovanje inženircev pri zaščiti državne meje, 25-letnica vaje Premik ’91, odprtje informacijske pisarne SV v Črnomlju, konvoj SV v Trebnjem in Mirni Peči, 25-letnica Slovenske vojske, obisk osemstotih srednješolcev v vojašnici in osrednja vaja SV Takojšen odgovor 2016.

Po filmu smo si na platnu ogledali še fotografije nekaterih dogodkov, ki jih film ni zajel, saj je bilo vseh dogodkov v vojašnici od začetka leta doslej kar štiriindevetdeset.

Na koncu so nas gostitelji povabili še na okusno vojaško kosilo v njihovi restavraciji. Z mnogimi stanovskimi kolegi – častniki smo se nato zadržali v prijetnem pogovoru in se polni novih vtisov poslovili od prijaznih gostiteljev.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič

IMG_0797 IMG_0784 IMG_0788 IMG_0792 IMG_0793 IMG_0794 IMG_0796