V ponedeljek, 6. maja 2024 dopoldne je na Gornjem Suhorju pri Vinici potekala tradicionalna svečanost ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva, ki se tradicionalno odvija pri spominskem obeležju blizu kraja, kjer je leta 1945 strmoglavilo sestreljeno britansko vojaško letalo. Obeležje je bilo postavljeno leta 2018, odtlej pa se pri njem vsako leto zberemo in spomnimo na dogajanje med II. svetovno vojno. V svečanih uniformah in s praporom združenja smo se svečanosti udeležili tudi člani Območnega združenja slovenskih častnikov Bela krajina.

V lepem vremenu se je na Gornjem Suhorju zbrala množica Belokranjcev in gostov, s svojo prisotnostjo pa so nas počastili minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec, britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler in črnomaljski župan Andrej Kavšek, vsi trije so nas tudi nagovorili. V svojih govorih so poudarili pomen zavezništva in prijateljstva in pomembnost prizadevanj za mir.

V priložnostnem kulturnem programu so nastopili dragatuški osnovnošolci, svoj pečat pa je dal orkester Slovenske vojske, ki se mu je pridružil tudi dudar Britanske vojske. Minister za obrambo in britanska veleposlanica sta ob spremljavi gardistov Slovenske vojske k obeležju položila venca.

Po svečanosti je sledilo prijateljsko druženje ob dobrotah, ki so jih pripravile gostoljubne domačinke.

Besedilo: Peter Golobič

Fotografije: Bojan Jakša in Hermina Golobič