Častniki in podčastniki, združeni v OZSČ Bela krajina, naši družinski člani in prijatelji, smo se od petka, 25.5.2018, do sobote, 26.5.2018, mudili na strokovni ekskurziji po Bosni in Hercegovini (v nadaljevanju BiH).

Že ponoči smo se odpeljali iz Metlike, mimo Karlovca in Zagreba, do obmejnega Slavonskega Broda. Po prehodu meje BiH smo se peljali mimo Doboja, po dolini reke Bosne in mimo Zenice v Sarajevo, kjer nas je v centru mesta pričakal slovenski vojaški ataše v BiH, polkovnik Žarko Henigman. Skupaj smo vstopili na veleposlaništvo Republike Slovenije v BiH, kjer nas je sprejela naša veleposlanica, ga. Zorica Bukinac. Oba sta nam predstavila zapleteno stanje v BiH.

Nato smo se odpeljali na drugo pomembno točko naše ekskurzije – v vojaško bazo NATO v Butmiru pri Sarajevu. Tu smo se najprej podprli z vojaškim kosilom, zatem pa nas je sprejel namestnik poveljnika slovenskega kontingenta, podpolkovnik Ivanuša, in nam predstavil življenje in delo v bazi.

Kmalu smo se poslovili od gostoljubnih vojakov in se napotili v bližnjo vas, kjer smo si ogledali takoimenovani »Tunel spasa« pod sarajevskim letališčem in slišali razlago o pretresljivih medvojnih dogajanjih na tem področju.

S tem je bil strokovni del prvega dne zaključen, sledila je namestitev v hotelu, vodeni ogled sarajevskih znamenitosti, večerja in počitek.

V soboto smo se po zajtku odpeljali v Hercegovino in se ustavili v mestecu Konjic, v bližini katerega smo si ob izdatni razlagi ogledali takoimenovani »Titov nuklearni bunker«. Bili smo presenečeni nad obsežnostjo objekta in nad mnogimi, za tedanje čase zelo inovativnimi, rešitvami.

Pot nas je ob Neretvi vodila v Jablanico v spominski park bitke za partizanske ranjence. Tu smo za fotografiranje razvili tudi naš pohodni prapor.

Sledilo je kosilo v Mostarju in nato obvezen sprehod po mestu in ogled lepo obnovljenega »Starega mostu«. Iz Mostarja smo se odpeljali proti domu, ustavili pa smo se še v romarskem središču Međugorje. Po dalmatinski avtocesti smo nadaljevali pot proti Sloveniji, kamor smo prispeli v nočnih urah.

Vsi udeleženci smo si bili enotni, da je bila ekskurzija v BiH poučna in lepa in da je to zelo primerna oblika strokovnega udejstvovanja in druženja.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič