Za Zvezo slovenskih častnikov (v nadaljevanju ZSČ) je letošnje leto prav posebno: obeležujemo namreč petindvajset let uspešnega delovanja v samostojni Sloveniji. Na sam praznik našega vzornika generala Rudolfa Maistra, 23. novembra, smo se slovenski častniki in podčastniki zbrali v Vojaškem objektu Kadetnica v Mariboru, kjer smo skupaj obeležili naš srebrni jubilej.

 

Iz posameznih združenj, povezanih v ZSČ, smo bili na praznovanje povabljeni predsedniki, sekretarji in zastavonoše. Vabilu smo se odzvali tudi častniki iz Dolenjske, Posavja in Bele krajine – iz območnih združenj Dolenjske in Bele krajine ter iz občinskih združenj Brežice in Krško.

Na pot smo res morali zgodaj, vendar pa nas je bodrila misel na srečanje s tovariši iz ostalih slovenskih združenj ZSČ.

V mariborski Kadetnici smo se razdelili na dve skupini: predsedniki in sekretarji so se udeležili simpozija s poudarkom na pripravi planskih dokumentov za leto 2020, zastavonoše pa smo imeli usposabljanje, usmerjeno  v nastop na današnjem dogodku.

Po usposabljanju smo si zastavonoše ogledali muzejsko zbirko v Kadetnici, nato pa smo imeli še generalko. Kmalu se je približala trinajsta ura, ko se je v Avditoriju Rudolfa Maistra v Kadetnici začela slavnostna akademija. Zastavonoše ZSČ smo s praporščaki drugih veteranskih in domoljubnih organizacij s prapori strumno in ponosno vstopili v avditorij, kjer smo prisostvovali skrbno pripravljenemu programu slavnostne akademije. Skupaj smo prisluhnili uvodnemu nagovoru našega predsednika generalmajorja dr. Alojza Šteinerja in slavnostnemu govoru ministra za obrambo Karla Erjavca. V kulturnem programu je nastopil kvintet klarinetov Orkestra Slovenske vojske in pevski zbor Združenja vojaških gornikov »Gorščaki«. Podeljene so bile tudi plakete ZSČ zaslužnim posameznikom in institucijam.

Ob pomembnem jubileju naše stanovske organizacije smo v ZSČ pripravili zbornik na 316 straneh z naslovom »25 let na braniku domovine«, zbornik je bil predstavljen in razdeljen na sobotnem praznovanju. Med oseminosemdesetimi prispevki so seveda tudi prispevki iz območnih in občinskih združenj naše regije.

Po zaključenem uradnem delu praznovanja smo se vsi udeleženci srečali še ob prigrizku in kozarcu, kjer smo se še sproščeno pogovorili, čas za odhod na vse konce Slovenije je prišel kar prehitro.

Dan prej – v petek, 22. novembra – pa je Policijsko veteransko društvo Sever Dolenjska in Bela krajina ob svoji 20-letnici v Novem mestu organiziralo dobrodelni koncert v korist Društva za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine »Sonček«. Koncerta z bogatim programom pod pokroviteljstvom predsednika vlade Marjana Šarca so se udeležili tudi člani iz naših območnih združenj ZSČ.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo:         Peter Golobič

Fotografije:      Anton Krašovec in Peter Golobič