V soboto, 8. junija 2019, se je po Sloveniji odvijalo kar nekaj dogodkov, ki so bili zanimivi za slovenske častnike. Člani OZSČ Bela krajina smo se udeležili dveh: prikaza vojaške vaje »Jadranski udar« v Divači in letnega srečanja praporščakov v Dravogradu.

Prikaza v Divači se je udeležilo kar osemnajst Belokranjcev. Na divaškem letališču smo si najprej ogledali vojaško opremo in orožje slovenske in ameriške vojske, nato pa smo z zanimanjem spremljali še prikazano vojaško vajo s preletom naših in najsodobnejših ameriških letal, kar je na nas naredilo še poseben vtis.

Po ogledu zanimivega dogajanja na vročem kraškem soncu smo se odpeljali v vojaški muzej v Lokev pri Divači. To je zasebna zbirka Srečka Rožeta, ki celovito prikazuje prvo in drugo svetovno vojno, Teritorialno obrambo in slovenske vojake v njih. Prevzela nas je obsežnost zbirke in široko znanje njenega lastnika.

V dvorcu Bukovje pri Dravogradu pa se je v soboto odvilo že 16. srečanje praporščakov in zastavonoš, ki se ga je s praporom udeležil tudi praporščak naše OZSČ. Zastavonoše ZSČ, ZVVS, Lovske zveze in nekateri drugi smo na usposabljanju v prijetnem koroškem okolju osvojili nova in utrdili stara znanja, ki jih pri svojih dolžnostih še kako potrebujemo.

Poleg ostalih so naš svečani postroj pozdravili predsednik ZSČ, genmaj. dr. Alojz Šteiner, predsednik ZVVS, genmaj. Ladislav Lipič, in županja občine Dravograd.

Pred našim odhodom na vse strani Slovenije pa je sledilo še sproščeno tovariško srečanje udeležencev.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Anton Krašovec in Peter Golobič.