V Pekrah pri Mariboru smo letos že osemindvajsetič obeležili spomin na dogodke maja 1991, ko smo se v Sloveniji prvič soočili z neposrednim vojaškim pritiskom tedanje JLA in ko je v Mariboru padla prva civilna žrtev.

Člani belokranjskega in dolenjskega OZSČ se prireditev v spomin na pekrske dogodke redno udeležujemo. Tako je bilo tudi letos – v soboto, 18. maja zjutraj smo se z avtobusom skupaj odpeljali v Pekre, kjer so nas sprejeli gostoljubni člani prijateljskega OZSČ Maribor. Po okrepčilu smo se zbrali na letnem prizorišču, kjer so Mariborčani pripravili priložnostni kulturni program, nagovorila pa sta nas podžupan Mestne občine Maribor in predstavnik OZSČ Maribor.

Po končanem programu smo se odpravili na tradicionalni pohod mimo Pekrske Gorce v Maribor, kjer nas je v Kadetnici pozdravil poveljnik 72. brigade SV. Sledilo je okusno vojaško kosilo, nato pa smo si pod strokovnim vodenjem ogledali Kadetnico in njene bogate vsebine. Seveda nas je kot častnike najbolj pritegnila razstava orožja in vojaške tehnike. Izostal pa ni tudi obisk predstavitev prijateljskih OZSČ pred stavbo vojašnice.

Kar prehitro je napočil čas za odhod proti domu in smo se morali posloviti od gostoljubnih domačinov. Na poti domov smo se še na kratko ustavili v Žalcu na fontani piva, da nas po poti domov ni mučila prehuda žeja.

Člani obeh OZSČ smo se na sobotnem druženju lepo ujeli in na koncu smo se v Novem mestu poslovili z željo po čimprejšnjem naslednjem prijetnem druženju.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič.