V hrvaškem Karlovcu, ki je bil vse od svoje ustanovitve vojaško mesto in središče Vojne krajine, je »Karlovački počasni vod ZNG-91« s soorganizatorji letos že sedemnajstič pripravil Mednarodno srečanje starodobnih vojaških vozil. Na ta srečanja redno povabijo tudi nas, člane OZSČ Bela krajina.

Tudi letos smo se vabilu iz Karlovške županije z veseljem odzvali, saj se je 17. srečanja udeležilo osem članov OZSČ, naš član Alfonz Baškovič pa je na srečanje pripeljal tudi svoje starodobno vojaško vozilo.

V starem mestnem jedru Karlovca se je v soboto 25. maja 2019 zbralo kar 36 vojaških starodobnikov, s katerimi so posadke prevozile kar 70 kilometrov frontne linije Domovinske vojne v Karlovški in delu Zagrebške županije. Potovanje je iz centra Karlovca potekalo proti nekdaj okupiranemu Kamenskemu, nato pa čez Brođane, Lasinjo, Jamnico, Pisarovino in Dolnjo Kupčino nazaj v Karlovac.

Med potjo so se udeleženci ustavili pri spominskih obeležjih padlim branilcem. O nekdanjih dogodkih so marsikaj zanimivega povedali prijazni predstavniki posameznih občin in udeleženci v tedanjih vojnih aktivnostih.

Naslednje leto bo posadke starodobnikov pot predvidoma vodila po južnem delu Karlovške županije, na območje med rekama Korana in Mrežnica.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Peter Golobič, fotografije: Dubravko Halovanić.