V Pekrah pri Mariboru vsako leto pripravijo prireditev v spomin na dogodke maja 1991, ki so pomenili uvod v osamosvojitveno vojno. Takrat je namreč jugoslovanska vojska obkolila tamkajšnji učni center, kjer se je urila prva generacija slovenskih nabornikov.

Letošnja prireditev je bila zaradi aktualnih koróna razmer bistveno drugačna kot prejšnja leta, ko je bil vsakokrat najprej organiziran pohod udeležencev od učnega centra Pekre do Vojašnice generala Maistra in Kadetnice v Mariboru. Sledil je ogled vojaškega muzeja, kosilo in nogometna tekma, nato pa povratek v Pekre, kjer je bila v večernih urah proslava z bogatim programom.

Letos pa smo predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij v učnem centru Pekre v spomin na dogodke leta 1991 posadili vrtnice.

Belokranjski častniki smo se s štiričlansko delegacijo pekrskega dogodka udeležili tudi letos, v soboto, 23. maja.

Organizatorji prireditve – Turistično društvo Pekre, so pripravili sajenje spominskih vrtnic v učnem centu Pekre. Pri spominskem obeležju na prireditvenem prostoru in pred vhodom v učni center so jih posadili župan Maribora, predstavniki Slovenske vojske in predsedniki organizacij, združenih v KODVOS: general dr. Alojz Šteiner (ZSČ), general Ladislav Lipič (ZVVS) in dr. Tomaž Čas (SEVER).

Sajenju smo se pridružili tudi mi, predstavniki OZSČ Bela krajina. Posadili smo vrtnice v imenu prijateljskega združenja OZSČ Novo mesto in OZSČ Bela krajina. Naše vrtnice so označene z nazivi obeh častniški organizacij.

Po spominskem dejanju smo se pogovorili s predstavniki OZSČ Maribor in predsednikom naše krovne organizacije in si ogledali spominsko sobo učnega centra.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Anton Krašovec, Peter Golobič.

Fotografije: Viktor Kozjan, Anton Krašovec.