Območno združenje slovenskih častnikov (OZSČ) Nova Gorica vsako leto, prvo soboto v decembru, organizira tradicionalni pohod po delu širšega območja soške fronte iz I. svetovne vojne. Tudi nas – podčastnike in častnike iz OZSČ Bela krajina – vsako leto povabijo na zanimiv in poučen pohod, povezan z druženjem podčastnikov in častnikov iz cele domovine. Za letošnji dogodek, ki se je odvil v soboto, 1. decembra 2018, so pripravili pohod iz vasi Kojsko v Goriških Brdih do vrha Sabotina (609 m).

Zjutraj se nas je preko trideset častnikov, veteranov in družinskih članov še v trdi temi odpravilo iz Bele krajine. V Novem mestu so se nam pridružili še novomeški pohodniki in skupaj smo se odpeljali proti naši zahodni meji.

Na startnem mestu nad Kojskim v Goriških Brdih je bila že zbrana večja skupna pohodnikov, prihajali pa so še vedno dodatni avtobusi – skupaj se nas je zbralo preko petsto. Po zajtrku in uvodnih nagovorih smo hitro oblikovali pohodno kolono s številnimi prapori na čelu in že smo z burje na zbirališču stopili v zavetje gozda.

Kar hitro smo prišli do točke prvega postanka, kjer smo se ogreli s čajem, posijali pa so tudi že prvi sončni žarki. Pozorno smo prisluhnili razlagi dogajanj pred sto leti na tem področu.

Kmalu smo vstopili na zaključni del pohoda – v strelske jarke, ki so nas privedli na naš cilj. Tu so prijazni organizatorji iz OZSČ Nova Gorica poskrbeli za okrepčilo. Ogledali smo si tudi manjšo muzejsko zbirko, posebej pa so nas zanimale kaverne »preluknjanega« Sabotina.

Kar prehitro je napočil čas, ko smo se, predvsem tisti iz oddaljenejših krajev naše domovine, morali posloviti z obljubo, da se naslednje leto zopet srečamo na katerem drugem delu soške fronte.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Peter Golobič

Fotografije: Bojan Jakša in Peter Golobič