Lani je minilo 25 let od začetka delovanja organizacij ZSČ samostojne Slovenije v Beli krajini. Obletnico ob istočasnem razvitju novega prapora OZSČ smo nameravali izvesti v soboto, 7. marca 2020 v Kulturnem centru Semič. Vendar pa nam je epidemija Covid-19 to tik pred zdajci preprečila. Po nekaj preložitvah smo se nazadnje odločili za nedeljo, 13. junija 2021 – to pot nam je prireditev, posvečeno tudi 30-letnici samostojne Slovenije, uspelo izvesti.

Na junijsko nedeljo smo se zbrali na prireditvenem prostoru na športnem letališču Prilozje v metliški občini. Vabilu na našo prireditev se je odzvalo lepo število članov OZSČ Bela krajina in povabljenih gostov iz vse domovine in iz sosednje Hrvaške. Ob enajsti uri se je začela naša prireditev z intoniranjem državne himne in prihodom zastavonoš in praporščakov domovinskih in veteranskih organizacij na slavnostno tribuno ter s pozdravom gostom. Nato sta nas najprej pozdravila župan občine Metlika Darko Zevnik in predsednik belokranjske častniške organizacije stotnik Anton Krašovec, slavnostni govor pa je imel generalmajor dr. Alojz Šteiner, predsednik Zveze slovenskih častnikov. V svojem govoru je predstavil razvojne mejnike slovenske častniške organizacije. Poudaril je pomen belokranjske organizacije in delo belokranjskih častnikov v osamosvojitveni vojni, dotaknil pa se je tudi trenutnih razmer v naši domovini.

Ob prijetnem kulturnem programu, ki so ga napolnili predvsem mladi belokranjski ustvarjalci, je sledila podelitev priznanj ZSČ zaslužnim belokranjskim članom. Nato pa smo pristopili k razvitju novega prapora OZSČ Bela krajina. Doslej smo namreč uporabljali prapor Občinskega združenja SČ Metlika, vendar pa smo sedaj v OZSČ združeni častniki in podčastniki iz vseh treh belokranjskih občin: Črnomelj, Metlika in Semič. Novi prapor je iz rok predsednika ZSČ generalmajorja dr. Alojza Šteinerja prevzel predsednik OZSČ Bela krajina stotnik Anton Krašovec, ki ga je v hrambo in uporabo predal prvemu zastavonoši OZSČ, stotniku Antonu Lovšinu. Na prapor so trakove pripeli predstavniki vseh treh belokranjskih občin, s svojimi prapori pa so ga pozdravili zastavonoše in praporščaki vseh prisotnih domovinskih in veteranskih organizacij.

Po zaključeni slovesnosti smo se prisotni podružili ob zakuski in kozarcu rujnega, saj smo se po letu in pol imeli marsikaj pogovoriti, prejeli pa smo tudi bilten ob naši 25-letnici. Srečanje se je kar prehitro končalo in smo se napotili proti domu v vse konce Slovenije.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo:         Peter Golobič

Fotografije:      Anton Jelenič, Niko Ovniček, Hermina Golobič