Častniki iz belokranjskega območnega združenja ZSČ smo v soboto, 29. oktobra 2016, organizirali in izvedli vojaško-strokovno ekskurzijo v Divačo, v jamo Vilenica in v Park vojaške zgodovine v Pivki.

Petindvajset častnikov in družinskih članov se nas je v hladnem, a obetavnem jutru odpeljalo čez Gorjance. Po obvezni kavi na Ravbarkomandi smo se najprej ustavili v Divači, kjer so nas pričakali naši prijatelji: veterani in častniki območnega združenja Krasa in Brkinov. Po malici, ki so nam jo pripravili gostoljubni domačini, so nam izčrpno predstavili dogodke iz osamosvojitvene vojne pred četrt stoletja. Mnogi izmed nas smo šele tu »iz prve roke« izvedeli, da so se z agresijo tedanje JLA tam srečali že dan pred ostalimi Slovenci.

V lepem, sončnem vremenu nas je pot vodila do naslednje zanimivosti – do jame Vilenica. Ob varnem vodenju smo spoznavali bogato kapniško okrasje tega bisera kraškega podzemlja. Spustili smo se vse do globine 75 metrov.

Sledila je kratka malica, nato pa smo se po zanimivi dolini reke Reke odpeljali v Pivko, kjer smo vstopili v Park vojaške zgodovine. Pod strokovnim vodstvom smo si najprej ogledali celotno zbirko oklepnih sredstev, o katerih smo izvedeli marsikaj, za mnoge tudi veliko novega. Pot skozi muzej nas je vodila mimo zanimive razstave novejše zgodovine. Predstavljena so nam bila tudi letala, nazadnje pa še najzanimivejše – podmornica, ki smo si jo lahko ogledali tudi znotraj, kar je bilo še posebno doživetje.

Po okusnem in obilnem kosilu v vojaški kantini smo lahko »v živo« videli še vožnjo samohodke po poligonu.

Polni novih vtisov in osveženih znanj z vojaškega področja smo se poslovili od res lepo urejenega muzeja in se pozno popoldne odpeljali proti Beli krajini.

Besedilo in fotografije: Peter Golobič

 

IMG_0828 IMG_0830 IMG_0832 IMG_0835 IMG_0842 IMG_0846 IMG_0852 IMG_0853