6. januarja letos je minilo 76 let od zgodovinskega odhoda XIV. divizije s Suhorja v Beli krajini čez Hrvaško na Štajersko. Ta pomembni datum iz naše zgodovine smo obeležili tudi letos, v nedeljo, 5. januarja 2020, na Dolnjem Suhorju pri Metliki.

Kot vsako leto, smo se letošnje svečanosti udeležili tudi člani Zveze slovenskih častnikov, predvsem iz belokranjskega območnega združenja. Več članov OZSČ Bela krajina se je na Suhorju zbralo tudi v svečanih uniformah, manjkal pa ni tudi prapor našega združenja. Iz Metlike na Suhor je bil organiziran pohod, ki so se ga udeležili tudi nekateri člani našega združenja.

Gostje na svečanosti so najprej položili cvetje k spomeniku, ki ob glavni cesti Novo mesto – Metlika opozarja na pomembni dogodek iz naše zgodovine.

Sledila je svečanost v suhorskem kulturnem domu. V pozdravnem nagovoru je spregovoril metliški župan Darko Zevnik, slavnostni govornik pa je bil letos zgodovinar dr. Martin Premk, ki je poudaril pomen dogajanja pred 76 leti, na katerega se moramo s ponosom spominjati, dotaknil pa se je tudi aktualnih vprašanj.

Svečanost je popestril lep priložnostni kulturni program z recitacijami in petjem, ki so se mu pridružili tudi udeleženci svečanosti v nabito polni dvorani.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Peter Golobič

Fotografije: Bojan Jakša