Pohodniki OZVVS in OZZB NOV Ajdovščina/Vipava smo uspešno opravili18 tradicionalni spominski pohod iz Nanosa na Triglav.

Od 04. do 09. julija 2022 smo premerili že uglajeno pot izpred Vojkove koče na Nanosu in tamkajšnjih obeležij iz osamosvojitvene vojne, 2 vojne in Tigra, do očaka Triglava.

Pohoda se je udeležilo in uspešno zaključilo 10 pripadnikov obeh veteranskih organizaciji.

Pohod iz Nanosa na Triglav je v celoti, kot za šalo opravila tudi komaj 16 letna Zoja Fras iz Dolge Poljane, skupaj s svojim očetom in našim članom Borutom. Tako zgolj slučaj, kot da bi čas zahteval, da mora mlajši nadomestiti starejšega. Namreč iz zdravstvenih razlogov, se letošnjega pohoda ni udeležil naša 87 letna starosta, tovariš Anton Kreševec iz zaselka Kamnje pri Ajdovščini in aktivni udeleženec od prvega pohoda naprej.

Pohod je zaznamovalo več dogodkov:

  • Prvi dan je bil vsekakor zaznamovan s peklensko vročino ki se je na pobočjih Nanosa, Vipavske doline in Čavna približala 40. stopinjam. Tudi večerni hlad pred Iztokovo kočo pod Golaki ni nudil želene osvežitve, saj je termometer še ob 19 uri kazal dobrih 27 °C.

  • Pri Izviru Hublja nad Ajdovščino so nas presenetili pohodniki iz Ankarana. Skupaj smo nekaj prvih ur prehodili skupaj, nato naju je ločila različna, vsaka po svoje načrtovana pot.

  • Od tu dalje smo v drugem dnevu bili deležni blažje osvežitve, tudi v obliki občasnih drobnih dežnih kapljic.

  • V tretjem dnevu pohoda smo izvedeli žalostno novico, da je po hudi bolezni preminil podpredsednik ZVVS Slovenije, nekdanji župan občine Komen, pohodnik in pripadnik pohoda Ankaran-Triglav, ter izjemen tovariš Danijel Božič.

  • Vrh Triglava smo dosegli v petek dne 08. 07. 2022 okrog 10 ure dopoldan. Pri vzponu so nas ovirali močni, na trenutke nevarni sunki vetra, nebo pa so zastirali bežeči oblaki gnani od orkanske burje.

V soboto dne 09. 07. 2022, je sledil spust iz Kredarice na Rudno Polje Pokljuka, kjer smo se zbrali vsi pohodniki iz: Nanosa, Ankarana, Kuma, Radovljice, Cerja in Kopra, ter Pokljuke. Tam je sledila 36 osrednja proslava v spomin prvih partizanskih patrulj na vrh Triglava ob osvoboditvi Beograda 1944 leta.

7 članska patrulja se je takrat prebila preko številnih zased in osvojila vrh naše domovine. Najprej je čez severno Triglavsko steno odvrgla italijanski mejnik, ter nato razvila Slovensko zastavo, tako kot se je čez slabih petdeset let to zgodilo v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo leta 1991.

Čeprav utrujeni z otečenimi nogami, smo se polni prijetnih vtisov srečni in zadovoljni vrnili v zavetje domačih domov, z mislijo po udeležbi v naslednjem letu.

vodja pohoda Valter Likar