Občinsko združenje slovenskih častnikov Koper se je, na povabilo poveljnika 430. Mornariškega diviziona kapitana bojne ladje Bogomirja Tomažiča, udeležilo slovesnosti, ki je bila v ponedeljek, 30. januarja 2023 v Gledališču Koper.

Slavnostni govornik je bil Minister za obrambo Republike Slovenije g. Marjan Šarec.

Najprej je zbrane nagovoril poveljnik in poudaril pomen mornariških enot v Slovenski vojski in predstavil kako je sestavljena in s katerimi dejavnostmi na morju, pod vodo in na obali se ukvarja. Poudaril je pomen sodelovanja mornarice z lokalnim prebivalstvom in strukturami na območju občin Slovenske Istre, še posebno pa z občino Ankaran, kjer ima enota tudi sedež. Zahvalil se je vsem sodelujočim za pomoč pri delu, še posebno pa je zahvalo namenil svojim sodelavcem, ki jih je tudi ob tej priložnosti nagradil s pohvalami in plaketami. Visoka priznanja so prejeli tudi Fakulteta za pomorstvo in Pomorski muzej Sergeja Mašere Piran.

Prisotne sta nagovorila tudi župana Kopra in Ankarana, ki sta pohvalila dobro sodelovanje z mornariško enoto in gospodarske ter zdravstvene strukture, ki so v občinah zelo pomembne za uspešno delo enot. Tako je župan Ankarana tudi izpostavil sodelovanje z bolnišnico Valdoltra, kjer bo delovala tudi hiperbarična komora mornarice za lastne in civilne potrebe.

Slavnostni govornik minister za obrambo Marjan Šarec je zagotovil, da bo Slovenska vojska, katere sestavni del je tudi rod mornarice, v naslednjih letih deležna znatno večje finančne podpore Republike Slovenije, tako da se bo še bolj lahko približala standardom, ki jih postavlja zveza NATO svojim članicam. Že sedaj se lahko naša mornarica ponaša z najnovejšo tehnologijo, ki jo ima v uporabi, nestrpno pa pričakuje posodobitev bojne ladje, ki je pravkar na remontu v Italiji.

Sledila je predstavitev mornariške enote z reportažnim filmom TV Koper – Capodistria in podelitev priznanj zaslužnim pripadnikom enote in sodelujočim strukturam.

Po končanem protokolarnem delu je orkester SV z izbranim programom popestril dogajanje, v drugem delu pa s sodelujočo pevko Leo Sirk, vzdušje in prisotne sprostil, da smo v pripravljenem programu res uživali.

Na koncu svečanosti smo bili povabljeni na zakusko in klepet v avli gledališča in se priložnostno tudi fotografirali.

 

 

 

 

https://youtu.be/AvG0UdETbqw

Besedilo: Ljubo Benevol

Fotografije: Ljubo Benevol, Vasja in Alma Jejčič

Filmček: Ljubo Benevol