Na povabilo Območnega združenja slovenskih častnikov Domžale se je ekipa OZSČ Hrastnik (Igor Pogačnik, Jani, Andreja in Jaka Zore) v soboto, 29. maja 2021 udeležila orientacijskega pohoda, ki ga je organiziralo OZSČ Domžale v okolici Mengša. Združenje je dogodek organiziralo že tretjič. Zaradi dobre in kakovostne organizacije prvih dveh pohodov, je Zveza slovenskih častnikov, na njihov predlog, dogodek umestila v skupne dogodke ZSČ programskega področja »Vojaško strokovna dejavnost«.

Orientacijski pohod je bil dolg cca 5,5 km (oz. okoli 2 uri hoje) in je potekal od Kulturnega doma v Mengšu po mestnem parku do vznožja hriba Gobavica, potem pa po njegovih južnih obronkih do Mengeške planinske koče. Na trasi pohoda je bilo 6 delovnih točk (DT1 – Nudenje prve pomoči ponesrečencu, DT2- streljanje z lokom, DT3 – Streljanje z zračno puško, DT4 – Met improvizirane ročne bombe,  DT5 – Orientacija na karti in zemljišču in DT6 – Met podkve), na katerih so ekipe, skladno s predpisanimi propozicijami, izvajale praktične naloge. Delo in rezultati ekip na delovnih točkah so se točkovali.

Orientacijskega pohoda se je poleg naše ekipe udeležilo še 8 ekip drugih častniških združenj. Z po eno ekipo so se dogodka udeležili iz OZSČ Kamnik-Komenda, Ljubljana, Slovenska Bistrica, Trbovlje in Velenje, domačine pa so zastopale 3 ekipe (ena ženska in dve moški).

Naša ekipa se je trudila pravilno in točno reševati vse postavljene naloge na delovnih točkah in na koncu smo dosegli skupno 27 točk, kar nam je prineslo 8. mesto. Najboljša ekipa je bila iz OZSČ Slovenska Bistrica, ki so se tako kot mi, prvič udeležili tega orientacijskega pohoda.

Potrebno je pohvaliti zelo dobro delo organizatorja orientacijskega pohoda, še posebno trud in strokovnost osebja, ki je delalo na delovnih točkah. Pa na ponovno snidenje v letu 2022.

Tekst in fotografije: Jani Zore.