UNUCI 2016_2

Od 28. do 30. oktobra 2016 se je delegacija ZSČ v sestavi, general major dr. Alojz Šteiner, major Bojan Starc in major Aldo Knafelc, udeležila slavnostnih aktivnosti ob praznovanju 90. obletnice ustanovitve italijanske organizacije rezervnih častnikov UNUCI (Unione Nacionale Ufficiali in Congedo d`Italia). Dogodek je potekal v kraju Chianciano Terme (Siena), v Toskani, večinoma v hotelu SAVOIA – UNUCI PALACE, ki je v lasti častniške organizacije in ga kot takega tudi uporabljajo večinoma člani te organizacije.

Poleg delegacije ZSČ so se dogodka udeležile še delegacije častniških organizacij iz Albanije, Bolgarije, Madžarske, Poljske, Romunije in Južnoafriške Republike, to je častniških organizacij, ki so z UNUCI podpisale bilateralni sporazum o sodelovanju. Od podpisnic so manjkale delegacije iz Francije, Hrvaške in Češke, ki so opravičile svojo neudeležbo.

Vse delegacije je sprejel predsednik UNUCI, general Rocco Panunzi, ki je tudi odprl svečano konferenco in kasneje tudi uradno večerjo. V programu praznovanja so bili med drugim tudi nastop pevskega zbora ANA (italijanskih alpincev) iz Rima ter otvoritev filatelistične in fotografske razstave UNUCI. V čast praznovanja visoke obletnice nastanka UNUCI  je Pošta Italije izdala tudi poseben žig z logotipom UNUCI in 90. obletnico ustanovitve, fotografska razstava pa je predstavila naslovnice revij, ki so izhajala v času prve svetovne vojne in so poročala z bojišč, tudi s Soške fronte. Delegacije so sodelovale tudi pri polaganju vencev ob spomeniku Padlim v vojnah.

Slovenska delegacija je opravila več pogovorov z delegacijami, ki so se udeležile aktivnosti, predvsem v smeri nadaljnjih bilateralnih sodelovanj, o njihovi organiziranosti in delovanju ter o skupnih aktivnostih v CIOR in Gamniški iniciativi.

UNUCI 2016_1 UNUCI 2016_3_AUNUCI 2016_4