Mednarodno priznanje svetovnega združenja za smučarsko zgodovino našemu zborniku “Američani na Mangartu 1945”
 
Svetovno združenje za smučarsko zgodovino (International Skiing History Association – ISHA), ki ima domicil v ZDA, nas je obvestilo, da bo posebno priznanje za pisno publikacijo o zgodovini smučanja “Illr Award” za leto 2021 prejelo naše združenje za zbornik o veleslalomski tekmi vojakov ameriške 10. gorske divizije (10th Mountain Division) AMERIČANI NA MANGARTU 1945.
ISHA podeljuje priznanja za dosežke pri proučevanju smučarske zgodovine od leta 1993. Vsako leto podelijo priznanja v v devetih različnih kategorijah. Posebno priznanje za pismene publikacije o zgodovini smučanja je “Illr Award”. Illr je v norveški mitologiji ime boga snega. Med dosedanjimi prejemniki priznanja so pomembni posamezniki in organizacije s področja smučanja in smučarske zgodovine. Med njimi je naprimer sloviti francoski alpski smučar Jean Claude Killy, pa smučarski klub Kitzbühel ali tudi pri nas poznan smučarski zgodovinar in prijatelj Slovenije Dr. John Allen. Prejemnik priznanja je bil tudi priznani alpinistični in smučarski inštruktor 10. gorske divizije, Avstrijec po rodu, že pokojni Fridl Pfeifer. Prav tako vojak divizije, eden pionirjev smučarskega centra Aspen v Koloradu, Pate Seibert. Evropejcev je med dosedanjimi prejemniki priznanj sorazmerno malo. Slovencev še ni med nagrajenci. Pohvalo ISHA za prispevek k proučevanju smučarske zgodovine je prejel naš član, slovenski smučarski zgodovinar Aleš Guček, za članke Za zapečkom objavljene na naši spletni strani.
Zaradi pandemije podelitev letošnjih priznanj ne bo potekala v enem ameriških smučarskih centrov ampak na daljavo, v dneh od 7. do 11. aprila. Priznanje “Ullr Award” za naš zbornik bo dobil Janez Kavar in z drugimi prejemniki priznanj ISHA za leto 2021 preko aplikacije Zoom kratko predstavil odkrivanje in dokumentiranje ameriške mangartske tekme. Podelitev priznanj bo mogoče spremljati na spletni strani ISHA. Fizično bomo priznanje prejeli v Slovenijo že pred uradno virtualno predstavitvijo.
Spletna stran ISHA: https://www.skiinghistory.org/  O priznanjih ISHA je v rubriki Evants & Awards.
Pripravil: Slavko Delalut.