Na osnovi povabila italijanske sekcije vojaških gornikov iz Marostice  smo se vojaški gorniki tudi letos, tokrat že desetič, udeležili slovesnosti na gori Ortigara. Letošnje aktivnosti se je udeležilo štirinajst članov ZVGS, in sicer v času od 12. do 14. julija 2019.

Prvi dan srečanja smo se v Asiagu najprej srečali z gostitelji in se nato skupaj napotili do njihovega zavetišča na Tre Fontane, kjer smo ob petju slovenske himne tudi dvignili slovensko zastavo, ki je ponosno plapolala vse dni našega bivanja v zavetišču.

Drugi dan, ki je nas tudi najpomembnejši, smo se odpravili do Doline Slovencev in pomnika, kjer vsako leto položimo venec in prižgemo svečko v spomin slovenskim vojakom, ki so se bojevali na tem področju. Slovesni nagovor je tudi tokrat prispeval vojaški kaplan Slovenske vojske Milan Pregelj. Ogledali smo si še nekaj zgodovinskih pomnikov na tem področju, se vrnili do zavetišča in določili delegacijo, ki se je udeležila slovesnosti v kostnici v Asiagu.

Kot vsa leta doslej je bil zadnji dan namenjen slovesnosti na gori Ortigara in spominski maši, pri kateri je tudi letos v slovenskem jeziku somaševal jeziku vojaški kaplan Slovenske vojske Milan Pregelj.

Čeprav gre pri vsakoletnih slovesnostih na Ortigari za že ustaljen program, smo tudi letošnje srečanje izkoristili za pogovore z alpini iz  Marostice, ki bodo prispevali članek za brošuro o Ortigari, ki jo nameravamo izdati v letošnjem letu, prav tako smo se pogovarjali z avstrijskim združenjem Rainerji o njihovem možnem sodelovanje na spominski  slovesnosti na Krnu meseca novembra.

This slideshow requires JavaScript.