V Riminiju in San Marino se je od 5. do 8. maja odvijalo 93. tradicionalno srečanje italijanskih vojaških gornikov – alpinov Adunata. Ob množični udeležbi alpinov iz vse Italije in njihovih sekcij v tujini se je v okviru članic IFMS srečanja udeležila tudi delegacija ZVGS, ter delegacije združenj vojaških gornikov iz Črne gore, Francije, Nemčije, Poljske, Španije in Švice. Letošnje srečanje je bilo posvečeno 150. obletnici ustanovitve italijanskih gorskih enot in je prvič potekalo v dveh državah, Italiji in San Marino. Delegacijo ZVGS na srečanju smo sestavljali: Janez Kavar, Tomaž Pirjevec, Jože Temnikar in Anton Turk.

Srečanja so se udeležili visoki predstavniki Republike Italije: minister za obrambo, načelnik združenega poveljstva italijanskih OS, poveljnik korpusa alpinov, državni sekretar Republike San Marino in drugi. V okviru srečanja je bilo organiziranih vrsta različnih aktivnosti. Zanimiva je bila razstava bojnih vozil, oborožitve in opreme italijanskih gorskih enot. Srečanje pa je tudi omogočalo dvostranske stike in dogovore med prisotnimi delegacijami članic IFMS ter s posameznimi sekcijami italijanskih alpinov. ZVGS smo bili med drugim od sekcije A.N.A. Marostica posebej povabljeni na slovesnosti na Ortigari sredi letošnjega julija.

Tradicionalno se je srečanje Adunata 2022 zaključilo z veliko parado, ki si jo je ogledalo blizu 100.000 gledalcev. Parado je neposredno prenašala italijanska TV RAI.

94. srečanje Adunata 2023 bo v začetku maja prihodnje leto v Vidmu (Udine). Načrtovano je, da se bodo zaključne parade čim bolj množično udeležili člani ZVGS.

Posnetek parade si lahko ogledate na povezavi: https://www.adunatalpini.it/ Mimohod delegacije ZVGS je od 35. minute posnetka naprej.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Janez Kavar

Fotografije: Tomaž Pirjevec