V času od 31. 8. 2018 do 2. 9. 2018 je na območju slovenjegraškega  Pohorja  potekala vaja s področja zvez. Organizator vaje je bilo Interesno združenje Vezist, ki deluje v okviru ZSČ. Aktivnost je bila načrtovana in izvedena, kot civilno vojaška vaja v okviru mednarodnega radioamaterskega tekmovanja “Fieldday 2018”, kjer so v skladu s pravili, ki so se dosledno upoštevala, dosegli zavidljiv rezultat. Lanskoletni rezultat na vaji je bil izboljšan za 100 odstotkov,  ko je bila vaja izvedena brez sodelovanja SV.

Vse aktivnosti  in koordinacijo je vodil predsednik združenja, Janko ČAS. Na vaji so poleg članov združenja Vezist sodelovali tudi pripadniki enote za zveze Slovenske vojske, ki so  aktivnosti izvajali s  sredstvi za zveze, nameščenimi v namenskem vozilu SV, znamke Iveco. Za potrebe izvajanja vaje pa je tudi Izpostava  za zaščito in reševanje MORS omogočila uporabo namenskega vozila.

Na  vaji  je bila preizkušena uporaba različnih sredstev zvez in vzpostavitev zvez na lokalnem nivoji kot tudi mnogo širše. Preizkušeni so bili sistemi zvez tako za potrebe civilnih in tudi vojaških struktur v okviru civilno-vojaškega sodelovanja.

Na vaji so aktivno sodelovali tudi  pripadniki OZSČ, posebej  člani, ki tudi sicer delujejo v  združenju Vezist. Udeleženci aktivnosti  na osrednji fotografiji  pa so; Lovro Duževič, Avgust Jurc, Darko Paradiž, Vincenc (Ika) Kuhelnik, Jože Knez,Florjan Kobal, Vili Zobec, Rado Jurač, Konrad Javornik in Janko Čas.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije:  Janko ČAS in Konrad JAVORNIK.