Združenje slovenskih mirovnikov je v sodelovanju z Območnim združenjem ZSČ Domžale in ob podpori vodstva šole v začetku aprila postavilo premično razstavo »V službi miru – Republika Slovenija v mednarodnih operacijah in misijah« v avli Osnovne šole Jurija Vege v Moravčah. Odprtje razstave je potekalo v prijetnem vzdušju s kulturnim programom šolskih glasbenih sestavov s pesmimi z narodno zavedno noto in s pozdravnim nagovorom župana, dr. Milana Balažica, ki je predstavil pomen vojaka in diplomata za vzpostavitev in ohranjanje miru na svetu. Sledila je predstavitev razstave predstavnika Vojaškega muzeja Slovenske vojske in člana združenja, majorja Zvezdana Makaroviča, v kateri se je sprehodil skozi zgodovino mirovnih operacij in misij slovenskih vojakov in civilistov. Razstava je vzbudila veliko zanimanje, predvsem pri učencih višjih razredov, še posebej pri tistih, ki jih zanima vojaški poklic.

8. aprila je razstava prestavljena v Krajevno knjižnico Daneta Zajca v Moravčah, kjer bo ostala do konca meseca. Ogledajo si jo lahko tudi ostali, predvsem odrasli, občani moravške občine.

Koordinator in gonilna sila postavitve razstave v Moravčeh je aktivni član Združenja slovenskih mirovnikov in Območnega združenja ZSČ g. Bojan Dorič, ki se je tudi že dogovoril za majsko gostovanje razstave v občinah Domžale in Lukovica.

Besedilo: O.Š. Moravče in T. Turk, fotografije: O.Š. Moravče in B. Dorič.